Средње школе представиле потенцијале на Сајму занимања: Медицина и електрострука маме ђаке

Јасмина Салопек
Foto: Велибор Трипић

Будући средњошколци имали су прилику да се у Дому омладине упознају са многим занимањима и струкама које нуде бањалучке школе, а фокус су били послови који су потребни привреди. 

Највише пажње посјетилаца на Сајма занимања 2024. привукла је Медицинска школа, гдје смо затекли Милицу Милетић која је навела да се дуго двоумила коју би средњу школу уписала, али да је та одлука сада коначна.

- Волим медицину и у њој сам дуго. Члан сам Црвеног крста Бањалука, због чега ме још више привукла ова грана дјелатности - рекла је Милетићева.

Према њеним ријечима, није јој циљ да оде из државе по завршетку средње школе, већ да заврши факултет те допринесе здравству.

Њен пријатељ Јован Миловановић већ зна да ће у септембру конкурисати за исту средњу школу.

- Моја мајка је зубни техничар, а то желим да будем и ја. Уколико не успијем уписати ову школу имам и резервне планове, а то су Економска или Пољопривредна средња школа - навео је Миловановић и додао да га је такође привукло и сазнање колику би касније плату могао имати.

Добродошлицу будућим колегама пожељели су и ученици Електротехничке школе "Никола Тесла", а пажњу су им привукли роботи, 3Д принтер, али и справе за мјерење отпора струје.

У разговору са заинтересованим ученицима, махом мушком популацијом, затекли смо Марију Маркановић која их је упутила у четири смјера школе, али и могућностима запослења послије завршетка средњошколског образовања.

- Имамо техничаре електронике, електроенергетике, програмирања и техничаре телекомуникација. Изложили смо неколико  експоната са сваког смјера, 3Д принтер, справу за мјерење отпора струје, лемилицу, али и роботе које смо правили уз помоћ професора - навела је Маркановићева.

Она је објаснила због чега је Електротехничка школа једна од водећих у Републици Српској.

- Нуди велике могућности у послу. Наши ученици лако проналазе посао у струци и ако не заврше факултет. Одзив је био велики, радосни смо што можемо своје знање пренијети на будуће генерације - истакла је она.

Директор Градске развојне агенције Невен Станић изразио је задовољство што је отворен још један Сајам занимања, који организује та агенција уз партнерство и сарадњу са градом, Министарством просвјете и културе Републике Српске и Унијом послодаваца Републике Српске.

- Циљ овог сајма јесте то да се ученици завршних разреда основних школа упознају са свим оним занимањима које нуде бањалучке средње школе и да на неки начин ово буде професионална оријентација, односно њихово усмјерење за што бољи одабир занимања. Ми смо ту да им пружимо што више информација како би наши будући средњошколци могли да одлуче у којем ће правцу школовања ићи и које занимање ће одабрати - поручио је Станић и додао да се на сајму представило се десет средњих школа са својим програмима и наставним процесима.

Станивуковић

Сајам занимања 2024. свечано је отворио градоначелник Драшко Станивуковић, који је истакао да овај догађај окупља младе људе који ће на овај начин добити подршку у професионалном усмјеравању.

- У животу је важно пронаћи занимање које ти неће бити само посао, већ нешто у чему и уживаш. Стога је важно да млади људи бирају занимања у складу са својим афинитетима. Истовремено, важно је сагледати и занимања која тражи тржиште рада - поручио је Станивуковић.

Истакао је да и град, кроз уписну политику, настоји усмјерити будуће генерације према занимањима која имају највећи потенцијал.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана