Srednje škole predstavile potencijale na Sajmu zanimanja: Medicina i elektrostruka mame đake

Jasmina Salopek
Foto: Velibor Tripić

Budući srednjoškolci imali su priliku da se u Domu omladine upoznaju sa mnogim zanimanjima i strukama koje nude banjalučke škole, a fokus su bili poslovi koji su potrebni privredi. 

Najviše pažnje posjetilaca na Sajma zanimanja 2024. privukla je Medicinska škola, gdje smo zatekli Milicu Miletić koja je navela da se dugo dvoumila koju bi srednju školu upisala, ali da je ta odluka sada konačna.

- Volim medicinu i u njoj sam dugo. Član sam Crvenog krsta Banjaluka, zbog čega me još više privukla ova grana djelatnosti - rekla je Miletićeva.

Prema njenim riječima, nije joj cilj da ode iz države po završetku srednje škole, već da završi fakultet te doprinese zdravstvu.

Njen prijatelj Jovan Milovanović već zna da će u septembru konkurisati za istu srednju školu.

- Moja majka je zubni tehničar, a to želim da budem i ja. Ukoliko ne uspijem upisati ovu školu imam i rezervne planove, a to su Ekonomska ili Poljoprivredna srednja škola - naveo je Milovanović i dodao da ga je takođe privuklo i saznanje koliku bi kasnije platu mogao imati.

Dobrodošlicu budućim kolegama poželjeli su i učenici Elektrotehničke škole "Nikola Tesla", a pažnju su im privukli roboti, 3D printer, ali i sprave za mjerenje otpora struje.

U razgovoru sa zainteresovanim učenicima, mahom muškom populacijom, zatekli smo Mariju Markanović koja ih je uputila u četiri smjera škole, ali i mogućnostima zaposlenja poslije završetka srednjoškolskog obrazovanja.

- Imamo tehničare elektronike, elektroenergetike, programiranja i tehničare telekomunikacija. Izložili smo nekoliko  eksponata sa svakog smjera, 3D printer, spravu za mjerenje otpora struje, lemilicu, ali i robote koje smo pravili uz pomoć profesora - navela je Markanovićeva.

Ona je objasnila zbog čega je Elektrotehnička škola jedna od vodećih u Republici Srpskoj.

- Nudi velike mogućnosti u poslu. Naši učenici lako pronalaze posao u struci i ako ne završe fakultet. Odziv je bio veliki, radosni smo što možemo svoje znanje prenijeti na buduće generacije - istakla je ona.

Direktor Gradske razvojne agencije Neven Stanić izrazio je zadovoljstvo što je otvoren još jedan Sajam zanimanja, koji organizuje ta agencija uz partnerstvo i saradnju sa gradom, Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Unijom poslodavaca Republike Srpske.

- Cilj ovog sajma jeste to da se učenici završnih razreda osnovnih škola upoznaju sa svim onim zanimanjima koje nude banjalučke srednje škole i da na neki način ovo bude profesionalna orijentacija, odnosno njihovo usmjerenje za što bolji odabir zanimanja. Mi smo tu da im pružimo što više informacija kako bi naši budući srednjoškolci mogli da odluče u kojem će pravcu školovanja ići i koje zanimanje će odabrati - poručio je Stanić i dodao da se na sajmu predstavilo se deset srednjih škola sa svojim programima i nastavnim procesima.

Stanivuković

Sajam zanimanja 2024. svečano je otvorio gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da ovaj događaj okuplja mlade ljude koji će na ovaj način dobiti podršku u profesionalnom usmjeravanju.

- U životu je važno pronaći zanimanje koje ti neće biti samo posao, već nešto u čemu i uživaš. Stoga je važno da mladi ljudi biraju zanimanja u skladu sa svojim afinitetima. Istovremeno, važno je sagledati i zanimanja koja traži tržište rada - poručio je Stanivuković.

Istakao je da i grad, kroz upisnu politiku, nastoji usmjeriti buduće generacije prema zanimanjima koja imaju najveći potencijal.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana