Србско сабрање “Баштионик”: Дјечији осмијех највећа награда за хуманисте

Јана Кезић
Србско сабрање “Баштионик”: Дјечији осмијех највећа награда за хуманисте

БАЊАЛУКА - Спој родољубља и братољубља, вјере и хуманости, основна су начела на којима Србско сабрање “Баштионик” дјелује већ деценију, а захваљујући њиховом хуманитарном раду на многа лица вратио се осмијех.

Предсједник Србског сабрања “Баштионик” Предраг Адамовић каже за “Глас Српске” да је прошла година била јубиларна, јер су обиљежили десет година постојања и активног рада.

- Када бисмо сумирали тих десет година рада, можемо да видимо напредак на свим пољима, како по броју активности, људи који нам помажу, приложника тако и по броју акција - рекао је Адамовић. Додао је да су само лани имали више од 30 активности. 

Како је рекао, посебно су поносни на долазак Његове светости патријарха Порфирија на пројекцију филма “Ако те се сетим једног дана” у крипти Храма Светог Саве у Београду.

- То је круна нашег рада и можда највећа награда за сав труд који смо у протеклих 10 година уложили. С његовим благословом настављамо даље - рекао је Адамовић.

Када је ријеч о акцијама, како каже, тренутно је при крају божићна добротворна акција “Будимо људи”.

-  У данима пред Божић смо подијелили око 100 пакета за домаћинства, са храном и хигијенским потрепштинама на територији Бањалучке и Бихаћко-петровачке епархије, а остало је да се подијели још неколико њих, па слиједи рад на терену и обилазак угрожених породица - рекао је Адамовић. У току је, како каже, и стална акција “Задужбина за Косово и Метохију”, путем које прикупљају помоћ за Србе из јужне српске покрајине.

- Сви могу да позову број 17766, који је активан током цијеле године и на тај начин дарују двије КМ за Србе на Косову и Метохији, а прилог иде за народ са тог простора - рекао је Адамовић, додајући да ће приход из јануара ићи за малог Стефана Стојановића из Штрпца, кога је на Бадњи дан ранио Албанац. 

- Када је ријеч о хуманости, увијек може боље, али када некоме изазовемо осмијех на лице је највећа награда за труд. Сви активисти “Баштионика” овај рад обављају на добровољној основи и често имају трошкове, али све се то заборави када видите да сте некога обрадовали и да сте некоме у тешкој ситуацији мало олакшали живот - рекао је Адамовић. Додао је да им ипак највећу снагу дају дјечији осмијеси.

- Када дођете у породицу и видите дијете које се обрадује чоколади, схватите да сте урадили нешто велико и да је тај осмијех који вам упути, велика награда, али и обавеза да наставите даље - рекао је Адамовић.

Додао је да “Баштионик” има око 100 чланова, те објаснио да не теже ка великом броју чланова, него су им потребни активисти и пријатељи који се одазивају на акције. Сви они који на било који начин желе помоћи раду “Баштионика” све информације могу пронаћи на њиховом сајту.

Промоција књиге

Предраг Адамовић каже да се тренутно припремају за 7. фебруар када ће имати прву промоцију књиге.

- “Баштионик” је лани кренуо и у издавачке воде. Објавили смо књигу “Хрватски злочин над Србима” у руднику Раковац и селима Дракулић, Шарговац и Мотике 7. фебруара 1942. На годишњицу страдања, у Банском двору у 19 часова биће одржана промоција - рекао је Адамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана