Srbsko sabranje “Baštionik”: Dječiji osmijeh najveća nagrada za humaniste

Jana Kezić
Srbsko sabranje “Baštionik”: Dječiji osmijeh najveća nagrada za humaniste

BANjALUKA - Spoj rodoljublja i bratoljublja, vjere i humanosti, osnovna su načela na kojima Srbsko sabranje “Baštionik” djeluje već deceniju, a zahvaljujući njihovom humanitarnom radu na mnoga lica vratio se osmijeh.

Predsjednik Srbskog sabranja “Baštionik” Predrag Adamović kaže za “Glas Srpske” da je prošla godina bila jubilarna, jer su obilježili deset godina postojanja i aktivnog rada.

- Kada bismo sumirali tih deset godina rada, možemo da vidimo napredak na svim poljima, kako po broju aktivnosti, ljudi koji nam pomažu, priložnika tako i po broju akcija - rekao je Adamović. Dodao je da su samo lani imali više od 30 aktivnosti. 

Kako je rekao, posebno su ponosni na dolazak Njegove svetosti patrijarha Porfirija na projekciju filma “Ako te se setim jednog dana” u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

- To je kruna našeg rada i možda najveća nagrada za sav trud koji smo u proteklih 10 godina uložili. S njegovim blagoslovom nastavljamo dalje - rekao je Adamović.

Kada je riječ o akcijama, kako kaže, trenutno je pri kraju božićna dobrotvorna akcija “Budimo ljudi”.

-  U danima pred Božić smo podijelili oko 100 paketa za domaćinstva, sa hranom i higijenskim potrepštinama na teritoriji Banjalučke i Bihaćko-petrovačke eparhije, a ostalo je da se podijeli još nekoliko njih, pa slijedi rad na terenu i obilazak ugroženih porodica - rekao je Adamović. U toku je, kako kaže, i stalna akcija “Zadužbina za Kosovo i Metohiju”, putem koje prikupljaju pomoć za Srbe iz južne srpske pokrajine.

- Svi mogu da pozovu broj 17766, koji je aktivan tokom cijele godine i na taj način daruju dvije KM za Srbe na Kosovu i Metohiji, a prilog ide za narod sa tog prostora - rekao je Adamović, dodajući da će prihod iz januara ići za malog Stefana Stojanovića iz Štrpca, koga je na Badnji dan ranio Albanac. 

- Kada je riječ o humanosti, uvijek može bolje, ali kada nekome izazovemo osmijeh na lice je najveća nagrada za trud. Svi aktivisti “Baštionika” ovaj rad obavljaju na dobrovoljnoj osnovi i često imaju troškove, ali sve se to zaboravi kada vidite da ste nekoga obradovali i da ste nekome u teškoj situaciji malo olakšali život - rekao je Adamović. Dodao je da im ipak najveću snagu daju dječiji osmijesi.

- Kada dođete u porodicu i vidite dijete koje se obraduje čokoladi, shvatite da ste uradili nešto veliko i da je taj osmijeh koji vam uputi, velika nagrada, ali i obaveza da nastavite dalje - rekao je Adamović.

Dodao je da “Baštionik” ima oko 100 članova, te objasnio da ne teže ka velikom broju članova, nego su im potrebni aktivisti i prijatelji koji se odazivaju na akcije. Svi oni koji na bilo koji način žele pomoći radu “Baštionika” sve informacije mogu pronaći na njihovom sajtu.

Promocija knjige

Predrag Adamović kaže da se trenutno pripremaju za 7. februar kada će imati prvu promociju knjige.

- “Baštionik” je lani krenuo i u izdavačke vode. Objavili smo knjigu “Hrvatski zločin nad Srbima” u rudniku Rakovac i selima Drakulić, Šargovac i Motike 7. februara 1942. Na godišnjicu stradanja, u Banskom dvoru u 19 časova biće održana promocija - rekao je Adamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana