Спуштена завјеса на најстарију градску манифестацију: Прва трка жена у дајак чамцима круна “Љета”

Александра Тодоровић
Спуштена завјеса на најстарију градску манифестацију: Прва трка жена у дајак чамцима круна “Љета”

БАЊАЛУКА - Првом трком дама у дајак чамцима спуштена је завјеса и ударен печат на овогодишње “Љето на Врбасу”. Дефилеом једног од градских симбола завршена је најстарија градска манифестација.

Име прве побједнице Соње Видовић остаће записано у анале ове светковине. Друго мјесто у трци дама дајак чамцима освојила је Искра Поточник, а треће Ивона Поточник. Медаље је побједницама уручила легендарна кошаркашица Слађана Голић, чиме је свечано завршена најстарија градска манифестација.

- Ова година је посебна јер смо први пут организовали такмичење дајака у женској конкуренцији, гдје су даме стале раме уз раме са мушкарцима - казала је за “Глас Српске” портпарол Туристичке организације (ТОБЛ) Бранка Бранковић.

Након спортског дијела традиционално је одржан избор најљепшег дајак чамца, а ову ласкаву титулу понијело је пловило “Принц”.

Из ТОБЛ-а су истакли да су изузетно задовољни посјетом свим манифестацијама које су организоване током 14 дана трајања “Љета на Врбасу”.

- Бројни гости и наши суграђани могли су да уживају у заиста богатом спортском и културно-забавном програму. Људи су се ужељели “Љета на Врбасу” послије једногодишње корона паузе. Зато је, по општим оцјенама, посјета била већа него икад прије - казала је Бранковићева. 

Љето је традиционално започело скоковима са Градског моста, гдје је Бањалучанин Ђорђе Гајић извео најљепшу “ласту” и одушевио жири и многобројне посјетиоце.

Додала је да су у оквиру ове манифестације посјетиоци могли квалитетно провести вријеме у биоскопу под отвореним небом.

- Упркос непредвидивим временским условима, успјели смо организовати биоскоп на отвореном у кругу тврђаве Кастел, гдје су суграђани уживали у приказивању домаћег филма “Једини излаз” - нагласила је Бранковићева.

Посјећеност “Плеса под звијездама” премашила је сва очекивања.

- Готово два сата непрестане забаве и плеса намамило је и пролазнике који нису планирали да се придруже и заиграју - рекла је Бранковићева.

Непобједиви Замоло

Побједник овогодишње, као и претходне 24 трке дајак чамаца у категорији сениора је Андреј Замоло. Иза њега су кроз циљ прошли другопласирани Ђорђе Трнинић, трећепласирани Драган Бабић и преосталих 27 такмичара. 

- Надам се да ће до идуће године бити саграђено прво дајак пристаниште, чиме бисмо привукли прегршт туриста и додатно промовисали симбол града на Врбасу - казала је Бранковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана