СОС телефон и Сигурна кућа сламка спаса многим женама и дјеци: Насиље сваки дан пријаве четири жртве

Јелена Танацковић
СОС телефон и Сигурна кућа сламка спаса многим женама и дјеци: Насиље сваки дан пријаве четири жртве

БАЊАЛУКА - Испружена рука, савјет и отворена врата једног дома је оно што Сигурну кућу чини важним фактором који је потребан све већем броју жена и дјеце јер је број жртава породичног насиља у порасту, што показује и податак да су током прошле године СОС телефон сваки дан позвале у просјеку четири особе.

Многи мисле да је насиље приватна ствар, а жртве да су саме у том проблему и да су често одговорне за то што им се дешава, па се страхоте претрпљене иза четири зида неријетко потискују под тепих.

Међутим, залагање за живот жена и дјеце без насиља главни је циљ Фондација “Удружене жене” Бањалука која има дугогодишње искуство у пружању психолошке подршке жртвама насиља путем СОС телефона који је је активан 24 часа.

- Тај телефон у прошлој години регистровао је 1.371 позив лица која су пријавила различите облике родно заснованог насиља, што у просјеку износи четири позива дневно. Повећан број случајева насиља у породици уочен је у новембру и децембру - казала је за “Глас Српске” координаторка бањалучке Сигурне куће Амела Башић Томић. 

Према њеним ријечима, то су забрињавајући подаци и у порасту су у односу на претходне године. СОС телефон током 2020. године зазвонио је 1.299 пута, а годину раније примио је 1.276 позива.

-  Лани је у Сигурну кућу збринуто 30 особа, 15 жена и 15 дјеце - рекла је Башић Тошић.

Истакла је да је пандемија вируса корона довела до бројних промјена унутар друштва, али и унутар породице јер су забиљежене и пријаве у оним породицама у којима раније није постојала историја партнерског насиља.

- Незапосленост, рад од куће, страх од болести узроковали су немогућност ношења са новонасталим фрустрацијама усљед чега су особе које су и раније показивале тенденцију ка насилном понашању постале још суровије према својим партнеркама. Ситуација у којима су партнери били препуштени једни другима је довела до изложености бројним врстама насиља - нагласила је Башић Тошић.

Током пандемије, каже Башић Тошић, успостављена је услуга праћења случајева насиља на даљину путем СОС телефона у току које су савјетнице долазиле до повратних информација директно од особа које пријављују насиље. Нагласила је да насиље није приватна ствар и да је потребно је да се шири свијест о том проблему.

- У протеклом периоду значајно је повећала свијест око пријављивања случајева насиља. Томе доприносе и бројне превентивне активности у којима су укључени различити друштвени актери. Стварање климе у којој ће се развити нулта толеранција на насиље у потпуности ће утицати на смањење тог друштвеног проблема – истакла је Башић Тошић.

СОС телефон 1264 уз поруку “Ниси сама”, је пут којим жртве насиља могу добити психолошку подршку, информације о заштити својих права и процедурама заштите права пред институцијама. Позив на број је анониман и бесплатан. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана