SOS telefon i Sigurna kuća slamka spasa mnogim ženama i djeci: Nasilje svaki dan prijave četiri žrtve

Jelena Tanacković
SOS telefon i Sigurna kuća slamka spasa mnogim ženama i djeci: Nasilje svaki dan prijave četiri žrtve

BANjALUKA - Ispružena ruka, savjet i otvorena vrata jednog doma je ono što Sigurnu kuću čini važnim faktorom koji je potreban sve većem broju žena i djece jer je broj žrtava porodičnog nasilja u porastu, što pokazuje i podatak da su tokom prošle godine SOS telefon svaki dan pozvale u prosjeku četiri osobe.

Mnogi misle da je nasilje privatna stvar, a žrtve da su same u tom problemu i da su često odgovorne za to što im se dešava, pa se strahote pretrpljene iza četiri zida nerijetko potiskuju pod tepih.

Međutim, zalaganje za život žena i djece bez nasilja glavni je cilj Fondacija “Udružene žene” Banjaluka koja ima dugogodišnje iskustvo u pružanju psihološke podrške žrtvama nasilja putem SOS telefona koji je je aktivan 24 časa.

- Taj telefon u prošloj godini registrovao je 1.371 poziv lica koja su prijavila različite oblike rodno zasnovanog nasilja, što u prosjeku iznosi četiri poziva dnevno. Povećan broj slučajeva nasilja u porodici uočen je u novembru i decembru - kazala je za “Glas Srpske” koordinatorka banjalučke Sigurne kuće Amela Bašić Tomić. 

Prema njenim riječima, to su zabrinjavajući podaci i u porastu su u odnosu na prethodne godine. SOS telefon tokom 2020. godine zazvonio je 1.299 puta, a godinu ranije primio je 1.276 poziva.

-  Lani je u Sigurnu kuću zbrinuto 30 osoba, 15 žena i 15 djece - rekla je Bašić Tošić.

Istakla je da je pandemija virusa korona dovela do brojnih promjena unutar društva, ali i unutar porodice jer su zabilježene i prijave u onim porodicama u kojima ranije nije postojala istorija partnerskog nasilja.

- Nezaposlenost, rad od kuće, strah od bolesti uzrokovali su nemogućnost nošenja sa novonastalim frustracijama usljed čega su osobe koje su i ranije pokazivale tendenciju ka nasilnom ponašanju postale još surovije prema svojim partnerkama. Situacija u kojima su partneri bili prepušteni jedni drugima je dovela do izloženosti brojnim vrstama nasilja - naglasila je Bašić Tošić.

Tokom pandemije, kaže Bašić Tošić, uspostavljena je usluga praćenja slučajeva nasilja na daljinu putem SOS telefona u toku koje su savjetnice dolazile do povratnih informacija direktno od osoba koje prijavljuju nasilje. Naglasila je da nasilje nije privatna stvar i da je potrebno je da se širi svijest o tom problemu.

- U proteklom periodu značajno je povećala svijest oko prijavljivanja slučajeva nasilja. Tome doprinose i brojne preventivne aktivnosti u kojima su uključeni različiti društveni akteri. Stvaranje klime u kojoj će se razviti nulta tolerancija na nasilje u potpunosti će uticati na smanjenje tog društvenog problema – istakla je Bašić Tošić.

SOS telefon 1264 uz poruku “Nisi sama”, je put kojim žrtve nasilja mogu dobiti psihološku podršku, informacije o zaštiti svojih prava i procedurama zaštite prava pred institucijama. Poziv na broj je anoniman i besplatan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana