Смеће не разврставају ни уз смањен рачун

Сара Бојанић
Смеће не разврставају ни уз смањен рачун

БАЊАЛУКА - Пројекат селективног прикупљања отпада, који је у октобру прошле године почео у насељима Росуље и Нова варош није наишао на планиран одзив становника тих насеља иако су за учешће понуђене стимулације у виду смањења рачуна за одвоз смећа.

План је био да се грађани добровољно јаве и преузму канте за раздвајање отпада. Међутим, у Одјељењу за комуналне послове за “Глас Српске” су рекли, да је од планираног 231 домаћинства у пројекту учествовало знатно мање.

- Циљ пројекта јесте подизање свијести грађана о важности и добробитима раздвојеног сакупљања отпада. Планирано је да у свако домаћинство буду постављене по двије канте од 240 литара, од којих је једна намијењена за комунални отпад и биоотпад, а друга за рециклирани отпад, односно за папир, картон, пластичну и металну амбалажу, те стакло - рекли су из Одјељења за комуналне послове.

Како наводе из тог Одјељења, успјешнија реализација пројекта донијела би многе добробити, а учесницима је као стимулација за приступање пројекту уведена мјера умањења рачуна за одвоз отпада од 30 одсто.

- Осим уштеде простора на регионалној депонији из старих искориштених производа добијају се нови производи уз мањи утрошак воде, енергије и материје и уз смањење емисије угљен-диоксида у атмосферу - навели су из овог одјељења. Истичу да у фокусу пројекта нису зграде и насеља у којима су постављени контејнери, већ улице из којих се отпад прикупља и одвози са кућне адресе.

- Овакви дијелови града сматрају се најчистијим, а у плану је да се та пракса прошири и на друга насеља у којима се налазе индивидуални стамбени објекти - поручили су из овог одјељења.

Из МЗ Росуље казали су да ова акција значајно доприноси уређењу и љепшем изгледу града.

- Доласком прољећа и цвјетањем биљака све љепше изгледа, а ми смо као становници овог града дужни да томе допринесемо - кажу у овој заједници.

Истичу како се надају да ће се заинтересованост за овај пројекат повећати.

- Људима ће требати мало времена да се навикну на овакву праксу, да се упознају са самим пројектом и да схвате важност екологије и одвајања отпада - додали су из МЗ Росуље.

“Чисто лице града”

Из Градске управе су подсјетили да град Бањалука проводи велику акцију уређења под називом “Чисто лице града”.

- У оквиру ове акције екипе чисте и уређују све мјесне заједнице, како градске, тако и приградске, самим тим и насеља Росуље и Нова варош - подсјетили су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана