Smeće ne razvrstavaju ni uz smanjen račun

Sara Bojanić
Smeće ne razvrstavaju ni uz smanjen račun

BANjALUKA - Projekat selektivnog prikupljanja otpada, koji je u oktobru prošle godine počeo u naseljima Rosulje i Nova varoš nije naišao na planiran odziv stanovnika tih naselja iako su za učešće ponuđene stimulacije u vidu smanjenja računa za odvoz smeća.

Plan je bio da se građani dobrovoljno jave i preuzmu kante za razdvajanje otpada. Međutim, u Odjeljenju za komunalne poslove za “Glas Srpske” su rekli, da je od planiranog 231 domaćinstva u projektu učestvovalo znatno manje.

- Cilj projekta jeste podizanje svijesti građana o važnosti i dobrobitima razdvojenog sakupljanja otpada. Planirano je da u svako domaćinstvo budu postavljene po dvije kante od 240 litara, od kojih je jedna namijenjena za komunalni otpad i biootpad, a druga za reciklirani otpad, odnosno za papir, karton, plastičnu i metalnu ambalažu, te staklo - rekli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Kako navode iz tog Odjeljenja, uspješnija realizacija projekta donijela bi mnoge dobrobiti, a učesnicima je kao stimulacija za pristupanje projektu uvedena mjera umanjenja računa za odvoz otpada od 30 odsto.

- Osim uštede prostora na regionalnoj deponiji iz starih iskorištenih proizvoda dobijaju se novi proizvodi uz manji utrošak vode, energije i materije i uz smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu - naveli su iz ovog odjeljenja. Ističu da u fokusu projekta nisu zgrade i naselja u kojima su postavljeni kontejneri, već ulice iz kojih se otpad prikuplja i odvozi sa kućne adrese.

- Ovakvi dijelovi grada smatraju se najčistijim, a u planu je da se ta praksa proširi i na druga naselja u kojima se nalaze individualni stambeni objekti - poručili su iz ovog odjeljenja.

Iz MZ Rosulje kazali su da ova akcija značajno doprinosi uređenju i ljepšem izgledu grada.

- Dolaskom proljeća i cvjetanjem biljaka sve ljepše izgleda, a mi smo kao stanovnici ovog grada dužni da tome doprinesemo - kažu u ovoj zajednici.

Ističu kako se nadaju da će se zainteresovanost za ovaj projekat povećati.

- Ljudima će trebati malo vremena da se naviknu na ovakvu praksu, da se upoznaju sa samim projektom i da shvate važnost ekologije i odvajanja otpada - dodali su iz MZ Rosulje.

“Čisto lice grada”

Iz Gradske uprave su podsjetili da grad Banjaluka provodi veliku akciju uređenja pod nazivom “Čisto lice grada”.

- U okviru ove akcije ekipe čiste i uređuju sve mjesne zajednice, kako gradske, tako i prigradske, samim tim i naselja Rosulje i Nova varoš - podsjetili su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana