Смањује се број малољетничких бракова: За три године једно вјенчање

Илијана Божић
Смањује се број малољетничких бракова: За три године једно вјенчање

БАЊАЛУКА - На подручју града током посљедње три године склопљен је један малољетнички брак, али се претпоставља да је њихов број већи јер не постоји увид у број ванбрачних заједница особа које још нису достигле пунољетство.

Према извјештају из матичне књиге вјенчаних за подручје града и 15 мјесних канцеларија, љетос је закључен један брак у којем је млада била малољетна, а младожења пунољетан и то је једини случај брака у који је ступила малољетна особа у посљедње три године.

Шеф Одсјека за грађанска стања, управне послове и правну помоћ Диана Џаја-Јокић истакла је да су малољетнички бракови ријеткост, те да се веома често дешава да малољетници одустају због процедуре која им се чини компликована.

- Малољетници се распитују о условима за закључење брака, а када им буду предочена и обавеза да прибаве одлуку суда, којом се дозвољава малољетнику да закључи брак, као и мишљење органа старатељства, у великом броју случајева одлучују се да сачекају пунољетство - рекла је Џаја-Јокић.

Она је истакла да се десило да су малољетна и пунољетна особа које желе да склопе брачну заједницу прикупиле неопходну документацију, али да се пар на самом чину вјенчања предомислио и одустао уз изјаву младожење да су млади за брак.

Из Центра за социјални рад су истакли да годишње обраде један до два случаја достављања мишљења о закључењу малољетничког брака.

- Међутим, то није реалан показатељ, јер постоје случајеви када малољетна лица заснују ванбрачну заједницу, о чему ријетко имамо сазнања, нити постоје званичне евиденције о броју ванбрачних заједница - истакли су из Центра.

Нагласили су да када Центар за социјални рад дође до сазнања да је малољетна особа ступила у ванбрачну заједницу са пунољетном особом, предузима радње из области породично правне заштите.

- Посебно се провјерава да ли се ради о дјетету млађем од 16 година, јер је према одредбама Кривичног законика РС прописано да се таква ванбрачна заједница сматра кривичним дјелом - рекли су из Центра.  

Додали су да је најчешћи разлог за закључење брака трудноћа, те да малољетна лица која желе да ступе у брак најчешће долазе из приградских и сеоских средина, те из породица у којима постоје одређене дисфункције као што је насиље, алкохолизам и слично.

Према извјештају Омбудсмана за дјецу на подручју града од 2006. до 2009. године склопљено је 11 малољетничких бракова.

Психолог Александар Милић је истакао да су малољетници незреле особе које често површно процјењују те да на њихове одлуке утиче биолошко-психолошки и социјални фактор.

- Због незрелости и недовољне мудрости дјевојке често прекидају школовање и удају се што у потпуности мијења њихову судбину. Због тога касније буду незадовољне статусом - рекао је Милић.
 

Закон

Из Центра за социјални рад су истакли да је Породичним законом прописано да брак може закључити лице које није навршило 18 година.

- Из оправданих разлога суд може у ванпарничном поступку дозволити закључење брака малољетнику старијем од 16 година, ако утврди да је то лице тјелесно и душевно способно за вршење права и дужности - рекли су из Центра.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана