Smanjuje se broj maloljetničkih brakova: Za tri godine jedno vjenčanje

Ilijana Božić
Smanjuje se broj maloljetničkih brakova: Za tri godine jedno vjenčanje

BANjALUKA - Na području grada tokom posljednje tri godine sklopljen je jedan maloljetnički brak, ali se pretpostavlja da je njihov broj veći jer ne postoji uvid u broj vanbračnih zajednica osoba koje još nisu dostigle punoljetstvo.

Prema izvještaju iz matične knjige vjenčanih za područje grada i 15 mjesnih kancelarija, ljetos je zaključen jedan brak u kojem je mlada bila maloljetna, a mladoženja punoljetan i to je jedini slučaj braka u koji je stupila maloljetna osoba u posljednje tri godine.

Šef Odsjeka za građanska stanja, upravne poslove i pravnu pomoć Diana Džaja-Jokić istakla je da su maloljetnički brakovi rijetkost, te da se veoma često dešava da maloljetnici odustaju zbog procedure koja im se čini komplikovana.

- Maloljetnici se raspituju o uslovima za zaključenje braka, a kada im budu predočena i obaveza da pribave odluku suda, kojom se dozvoljava maloljetniku da zaključi brak, kao i mišljenje organa starateljstva, u velikom broju slučajeva odlučuju se da sačekaju punoljetstvo - rekla je Džaja-Jokić.

Ona je istakla da se desilo da su maloljetna i punoljetna osoba koje žele da sklope bračnu zajednicu prikupile neophodnu dokumentaciju, ali da se par na samom činu vjenčanja predomislio i odustao uz izjavu mladoženje da su mladi za brak.

Iz Centra za socijalni rad su istakli da godišnje obrade jedan do dva slučaja dostavljanja mišljenja o zaključenju maloljetničkog braka.

- Međutim, to nije realan pokazatelj, jer postoje slučajevi kada maloljetna lica zasnuju vanbračnu zajednicu, o čemu rijetko imamo saznanja, niti postoje zvanične evidencije o broju vanbračnih zajednica - istakli su iz Centra.

Naglasili su da kada Centar za socijalni rad dođe do saznanja da je maloljetna osoba stupila u vanbračnu zajednicu sa punoljetnom osobom, preduzima radnje iz oblasti porodično pravne zaštite.

- Posebno se provjerava da li se radi o djetetu mlađem od 16 godina, jer je prema odredbama Krivičnog zakonika RS propisano da se takva vanbračna zajednica smatra krivičnim djelom - rekli su iz Centra.  

Dodali su da je najčešći razlog za zaključenje braka trudnoća, te da maloljetna lica koja žele da stupe u brak najčešće dolaze iz prigradskih i seoskih sredina, te iz porodica u kojima postoje određene disfunkcije kao što je nasilje, alkoholizam i slično.

Prema izvještaju Ombudsmana za djecu na području grada od 2006. do 2009. godine sklopljeno je 11 maloljetničkih brakova.

Psiholog Aleksandar Milić je istakao da su maloljetnici nezrele osobe koje često površno procjenjuju te da na njihove odluke utiče biološko-psihološki i socijalni faktor.

- Zbog nezrelosti i nedovoljne mudrosti djevojke često prekidaju školovanje i udaju se što u potpunosti mijenja njihovu sudbinu. Zbog toga kasnije budu nezadovoljne statusom - rekao je Milić.
 

Zakon

Iz Centra za socijalni rad su istakli da je Porodičnim zakonom propisano da brak može zaključiti lice koje nije navršilo 18 godina.

- Iz opravdanih razloga sud može u vanparničnom postupku dozvoliti zaključenje braka maloljetniku starijem od 16 godina, ako utvrdi da je to lice tjelesno i duševno sposobno za vršenje prava i dužnosti - rekli su iz Centra.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana