Служба правне помоћи Градске управе: Највише савјета из области радних и социјалних права

Маја Станојевић
Служба правне помоћи Градске управе: Највише савјета из области радних и социјалних права

БАЊАЛУКА - Служба правне помоћи Градске управе пружила је током прошле године 5.190 услуга у виду усмених и писаних правних савјета, која је за већину корисника била бесплатна.

Из Градске управе појашњавају да се специфичност рада у условима пандемије и пандемијских мјера одразила и на начин и динамику извршења послова у овој служби, у којој је број укупно примљених и обрађених захтјева у 2020. години био нижи него, на примјер, у 2019. години, када је пружено 7.178 услуга правне помоћи.

Такође у односу на раније године, прошле године је повећан број захтјева за усменим правним савјетима, за информацијама о правима и обавезама из свих области живота.

- Пружена су укупно 2.844 усмена правна савјета. Тако су, на примјер, лица из ванбрачних заједница тражила информације о припадајућим имовинским правима, правима на остваривање породичне пензије, правима на издржавање и слично. Таква проблематика је утицала на сачињавање тужби и покретање парничног поступка ради утврђивања постојања права - навели су из Одјељења за општу управу, у чијем саставу ради ова служба.

Поштујући епидемиолошке мјере, услуге у Служби правне помоћи најчешће су тражила лица без запослења, те они лошијег имовног стања.

- Повећан је био број обрада захтјева из радно-правног статуса, доста писмених поднесака било је за остваривање права из области пензионе и социјалне заштите, за остваривања права из области здравствене заштите, за рефундирање трошкова лијечења, жалби на негативна рјешења за бањска лијечења и неке друге видове здравствене заштите. Као и сваке године, одређени број захтјева односио се на покретање оставинских поступака и подношење приједлога за допуну оставинских поступака, те покретање поступака за разводе бракова - навели су из Одјељења за општу управу.

Један од корисника, који није желио да му објавимо име, казао је да му је Служба помогла у остваривању права лица из ванбрачних заједница.

- Тражио сам информације о својим имовинским правима и Служба правне помоћи ми је изашла у сусрет - казао је овај корисник.

Зграда “Титаник”

Услуге Службе правне помоћи доступне су на локацији у насељу Борик.

- Адреса је Булевар Живојина Мишића број 29, у згради “Титаник” - казали су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана