Služba pravne pomoći Gradske uprave: Najviše savjeta iz oblasti radnih i socijalnih prava

Maja Stanojević
Služba pravne pomoći Gradske uprave: Najviše savjeta iz oblasti radnih i socijalnih prava

BANjALUKA - Služba pravne pomoći Gradske uprave pružila je tokom prošle godine 5.190 usluga u vidu usmenih i pisanih pravnih savjeta, koja je za većinu korisnika bila besplatna.

Iz Gradske uprave pojašnjavaju da se specifičnost rada u uslovima pandemije i pandemijskih mjera odrazila i na način i dinamiku izvršenja poslova u ovoj službi, u kojoj je broj ukupno primljenih i obrađenih zahtjeva u 2020. godini bio niži nego, na primjer, u 2019. godini, kada je pruženo 7.178 usluga pravne pomoći.

Takođe u odnosu na ranije godine, prošle godine je povećan broj zahtjeva za usmenim pravnim savjetima, za informacijama o pravima i obavezama iz svih oblasti života.

- Pružena su ukupno 2.844 usmena pravna savjeta. Tako su, na primjer, lica iz vanbračnih zajednica tražila informacije o pripadajućim imovinskim pravima, pravima na ostvarivanje porodične penzije, pravima na izdržavanje i slično. Takva problematika je uticala na sačinjavanje tužbi i pokretanje parničnog postupka radi utvrđivanja postojanja prava - naveli su iz Odjeljenja za opštu upravu, u čijem sastavu radi ova služba.

Poštujući epidemiološke mjere, usluge u Službi pravne pomoći najčešće su tražila lica bez zaposlenja, te oni lošijeg imovnog stanja.

- Povećan je bio broj obrada zahtjeva iz radno-pravnog statusa, dosta pismenih podnesaka bilo je za ostvarivanje prava iz oblasti penzione i socijalne zaštite, za ostvarivanja prava iz oblasti zdravstvene zaštite, za refundiranje troškova liječenja, žalbi na negativna rješenja za banjska liječenja i neke druge vidove zdravstvene zaštite. Kao i svake godine, određeni broj zahtjeva odnosio se na pokretanje ostavinskih postupaka i podnošenje prijedloga za dopunu ostavinskih postupaka, te pokretanje postupaka za razvode brakova - naveli su iz Odjeljenja za opštu upravu.

Jedan od korisnika, koji nije želio da mu objavimo ime, kazao je da mu je Služba pomogla u ostvarivanju prava lica iz vanbračnih zajednica.

- Tražio sam informacije o svojim imovinskim pravima i Služba pravne pomoći mi je izašla u susret - kazao je ovaj korisnik.

Zgrada “Titanik”

Usluge Službe pravne pomoći dostupne su na lokaciji u naselju Borik.

- Adresa je Bulevar Živojina Mišića broj 29, u zgradi “Titanik” - kazali su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana