Шљивар: Закон не предвиђа да одлуку о привременом финансирању доноси Министарство финансија

Срна
Шљивар: Закон не предвиђа да одлуку о привременом финансирању доноси Министарство финансија

БАЊАЛУКА - Савјетник градоначелника Бањалуке овлашћен за потписивање аката пословања из надлежности градског Одјељења за финансије Божана Шљивар изјавила је да Одлуку о привременом финансирању не може донијети градоначелник, нити скупштина, јер су прошли законски рокови.

На питање да ли је потребна одлука градске законодавне власти или неког другог органа у смислу привременог финансирања, па и Министарства финансија Републике Српске, Шљивар је одговорила да закон уопште не предвиђа могућност да ту одлуку доноси Министарство финансија.

Из Министарства финансија Републике Српске Срни је јуче речено да градови и општине у Републици Српској које немају усвојен буджет за ову годину, могу извршавати све буджетске обавезе до 30. јуна, након чега се у складу са Законом о буџетском систему блокирају сви рачуни јединице локалне самоправе.

Из овог министарства је наглашено да уколико буџет не буде усвојен до 30. јуна текуће фискалне године, средства са трансакционих рачуна Републике, општина, градова и фондова не могу се користити све до усвајања буџета.

Ова процедура предвиђена је чланом 38 став 5 и став 7 Закона о буџетском систему Републике Српске.

"Структура и врста расхода до доношења буџета морају пропорционално одговарати структури и врсти остварених расхода у истом периоду претходне године, осим у мјери у којој промјене броја или статуса појединачних буџетских корисника чије финансирање се врши из буџета могу да утичу на структуру и врсту расхода", појаснили су из Министарства финансија Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана