Šljivar: Zakon ne predviđa da odluku o privremenom finansiranju donosi Ministarstvo finansija

Srna
Šljivar: Zakon ne predviđa da odluku o privremenom finansiranju donosi Ministarstvo finansija

BANjALUKA - Savjetnik gradonačelnika Banjaluke ovlašćen za potpisivanje akata poslovanja iz nadležnosti gradskog Odjeljenja za finansije Božana Šljivar izjavila je da Odluku o privremenom finansiranju ne može donijeti gradonačelnik, niti skupština, jer su prošli zakonski rokovi.

Na pitanje da li je potrebna odluka gradske zakonodavne vlasti ili nekog drugog organa u smislu privremenog finansiranja, pa i Ministarstva finansija Republike Srpske, Šljivar je odgovorila da zakon uopšte ne predviđa mogućnost da tu odluku donosi Ministarstvo finansija.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske Srni je juče rečeno da gradovi i opštine u Republici Srpskoj koje nemaju usvojen budžet za ovu godinu, mogu izvršavati sve budžetske obaveze do 30. juna, nakon čega se u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu blokiraju svi računi jedinice lokalne samoprave.

Iz ovog ministarstva je naglašeno da ukoliko budžet ne bude usvojen do 30. juna tekuće fiskalne godine, sredstva sa transakcionih računa Republike, opština, gradova i fondova ne mogu se koristiti sve do usvajanja budžeta.

Ova procedura predviđena je članom 38 stav 5 i stav 7 Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske.

"Struktura i vrsta rashoda do donošenja budžeta moraju proporcionalno odgovarati strukturi i vrsti ostvarenih rashoda u istom periodu prethodne godine, osim u mjeri u kojoj promjene broja ili statusa pojedinačnih budžetskih korisnika čije finansiranje se vrši iz budžeta mogu da utiču na strukturu i vrstu rashoda", pojasnili su iz Ministarstva finansija Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana