Слике воћа и поврћа красиће зидове УКЦ-а

Милош Васиљевић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Бањалучка "Тржница" се, поводом своје крсне славе Духова, прикључила акцији "Једна слика за љепши поглед", чији је идејни творац бањалучки професор и кувар Предраг Тошић, а Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС донирала је 21 слику.

Лијеп је то гест, којим је ово предузеће традиционално у дане Духова и ове године показало хуманост с циљем да онима који се лијече у УКЦ-у олакшају боравак у болници.

Представница "Тржнице" Вања Амиџић нагласила је да је ријеч о сликама из свакодневног живота, са тржнице, са мотивима воћа и поврћа, и на задовољство свих наћи ће своје мјесто на зидовима УКЦ-а.

- Као друштвено одговорно предузеће обилазимо институције и удружења те дајемо поклоне. Ове године смо одлучили да подржимо акцију и иницијативу нашег пријатеља и професора Предрага Тошића и да УКЦ-у поклонимо двадесетак фотографија принтаних на платну - рекла је Амиџићева.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић захвалио је предузећу "Тржница" за поклон који ће уљепшавати болничке собе и ходнике.

- Настављамо са градњом клиничког центра, набављањем опреме, усавршавањем кадра, али и уљепшавањем соба за пацијенте. То је битно колико и дијагностика и терапија, као што је важан и однос запослених љекара, сестара и особља према њима. Ове слике уљепшаваће болесничке собе, али и остале просторије у УКЦ-у - рекао је Ђајић.

Професор Угоститељско-трговинско-туристичке школе Предраг Тошић, који је покренуо акцију прикупљања слика, истакао је да ништа не би могао урадити да није имао подршку пријатеља који су се одазвали.

- Појединци донирају слике, али и предузећа као што је "Тржница". На овај начин заједничким снагама показујемо емпатију и црту хуманости и солидарности - рекао је Тошић и захвалио свим донаторима који су до сада подржали акцију.

Истиче да су до сада прикупили више од 400 слика које су нашле своје мјесто у собама и чекаоницама УКЦ-а, а акција ће трајати све док свака соба не буде имала своју слику.

Члан одбора за обиљежавање Духова Небојша Куштриновић нагласио је да "Тржница" посљедњих 35 година прославља Духове, који су симболика неког новог почетка.

- "Тржница" је постала синоним савремене трговине и повезница села и града. С друге стране, УКЦ је савремени здравствени центар 21. вијека, а ово је прилика да заједно начине корак с циљем да пацијентима уљепшају боравак на лијечењу - рекао је Куштриновић.

Пацијент

Милан Митровић из Бијељине у Универзитетском клиничком центру лијечи се већ пет дана.

 - У болницу нико не долази без невоље, али, ево, видио сам да постоје и тренуци који човјеку бар накратко одвуку пажњу од његове муке. Лијепо је што ће ове слике красити зидове соба, а посебно ме радују мотиви прољећа, воћа и поврћа. Добро ће доћи као разбрибрига - рекао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана