Slike voća i povrća krasiće zidove UKC-a

Miloš Vasiljević
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Banjalučka "Tržnica" se, povodom svoje krsne slave Duhova, priključila akciji "Jedna slika za ljepši pogled", čiji je idejni tvorac banjalučki profesor i kuvar Predrag Tošić, a Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS donirala je 21 sliku.

Lijep je to gest, kojim je ovo preduzeće tradicionalno u dane Duhova i ove godine pokazalo humanost s ciljem da onima koji se liječe u UKC-u olakšaju boravak u bolnici.

Predstavnica "Tržnice" Vanja Amidžić naglasila je da je riječ o slikama iz svakodnevnog života, sa tržnice, sa motivima voća i povrća, i na zadovoljstvo svih naći će svoje mjesto na zidovima UKC-a.

- Kao društveno odgovorno preduzeće obilazimo institucije i udruženja te dajemo poklone. Ove godine smo odlučili da podržimo akciju i inicijativu našeg prijatelja i profesora Predraga Tošića i da UKC-u poklonimo dvadesetak fotografija printanih na platnu - rekla je Amidžićeva.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić zahvalio je preduzeću "Tržnica" za poklon koji će uljepšavati bolničke sobe i hodnike.

- Nastavljamo sa gradnjom kliničkog centra, nabavljanjem opreme, usavršavanjem kadra, ali i uljepšavanjem soba za pacijente. To je bitno koliko i dijagnostika i terapija, kao što je važan i odnos zaposlenih ljekara, sestara i osoblja prema njima. Ove slike uljepšavaće bolesničke sobe, ali i ostale prostorije u UKC-u - rekao je Đajić.

Profesor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Predrag Tošić, koji je pokrenuo akciju prikupljanja slika, istakao je da ništa ne bi mogao uraditi da nije imao podršku prijatelja koji su se odazvali.

- Pojedinci doniraju slike, ali i preduzeća kao što je "Tržnica". Na ovaj način zajedničkim snagama pokazujemo empatiju i crtu humanosti i solidarnosti - rekao je Tošić i zahvalio svim donatorima koji su do sada podržali akciju.

Ističe da su do sada prikupili više od 400 slika koje su našle svoje mjesto u sobama i čekaonicama UKC-a, a akcija će trajati sve dok svaka soba ne bude imala svoju sliku.

Član odbora za obilježavanje Duhova Nebojša Kuštrinović naglasio je da "Tržnica" posljednjih 35 godina proslavlja Duhove, koji su simbolika nekog novog početka.

- "Tržnica" je postala sinonim savremene trgovine i poveznica sela i grada. S druge strane, UKC je savremeni zdravstveni centar 21. vijeka, a ovo je prilika da zajedno načine korak s ciljem da pacijentima uljepšaju boravak na liječenju - rekao je Kuštrinović.

Pacijent

Milan Mitrović iz Bijeljine u Univerzitetskom kliničkom centru liječi se već pet dana.

 - U bolnicu niko ne dolazi bez nevolje, ali, evo, vidio sam da postoje i trenuci koji čovjeku bar nakratko odvuku pažnju od njegove muke. Lijepo je što će ove slike krasiti zidove soba, a posebno me raduju motivi proljeća, voća i povrća. Dobro će doći kao razbribriga - rekao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana