Скупштина града Бањалука: Поскупљују гријање, вода и одвоз смећа

ГС
Foto: Бањалука.рс.ба

БАЊАЛУКА - На ванредном засједању Скупштина града Бањалука данас је изгласала поскупљења комуналних услуга, тако да ће сад прикупљање и одвоз отпада бити скупље за 24 одсто, вода за 12 одсто, а цијена гријања ће бити повећана за 19 одсто.

Надлежни наводе да су поскупљања била неизбјежна, док су ради смањења терета на грађане Бањалуке, одобрили на истом засједању субвенције предузећу "Еко топлана" у износу од пет милиона КМ, пошто су из овог предузећа првобитно тражили поскупљење од 58 одсто.

"Поскупљења највише иду на терет самог града, и то у износу од 10 милиона КМ", рекао је градски менаџер Бојан Кресојевић.

"До сад смо успјешно били препрека поскупљења, а планирамо тако и да наставимо", казао је Кресојевић.

Сагласан је са другим одборницима када кажу да треба испитати партнерство са партнером који је већински власник "Еко топлане".

Град је у овом предузећу власник од 49 одсто, а приватни партнер има 51 одсто власништва што, како каже, ствара одређене проблеме у комуникацији. С тим у вези, скупштина је данас поручила приватном партнеру да се овако не може даље радити.

"Нисам против одлуке да се промјени приватни партнер или да повећамо учешће града, односно да град постане већински власник", закључује Кресојевић.

Ипак истиче да је поскупљење топлотне енергије било неминовно.

Невен Станић, шеф клуба одборника Уједињена Српске је казао да су подржали  овећање цијене воде и одвоза отпад али нису подржали повећање цијене топлотне енергије и грант према привредном друштву 'Еко Топлана'", казао је Станић.

Како истиче, сви смо корисници воде и одвозимо отпад, али нисмо сви корисници "Еко топлане", а ову субвенцију Станић сматра спорном. "Вода и одвоз отпада ће по домаћинству бити скупља за двије до три марке, а гријање, да прикажем грађанима ближе биће скупље и за 30 КМ", рекао је Станић.

Како каже, предузеће "Еко топлане" су прије неколико мјесеци добили грант од два милиона КМ.

"Они ни тај грант нису оправдали. Морамо прво да видимо гдје троше новац", казао је Станић.

Уједињена Српска је предложила и закључак којима би се омогућило свим грађанима Бањалуке, дакле и они који се грију на "Еко топлане", као и они који се грију кроз друге изворе, да буду укључени у грант од пет милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана