Skupština grada Banjaluka: Poskupljuju grijanje, voda i odvoz smeća

GS
Foto: Banjaluka.rs.ba

BANjALUKA - Na vanrednom zasjedanju Skupština grada Banjaluka danas je izglasala poskupljenja komunalnih usluga, tako da će sad prikupljanje i odvoz otpada biti skuplje za 24 odsto, voda za 12 odsto, a cijena grijanja će biti povećana za 19 odsto.

Nadležni navode da su poskupljanja bila neizbježna, dok su radi smanjenja tereta na građane Banjaluke, odobrili na istom zasjedanju subvencije preduzeću "Eko toplana" u iznosu od pet miliona KM, pošto su iz ovog preduzeća prvobitno tražili poskupljenje od 58 odsto.

"Poskupljenja najviše idu na teret samog grada, i to u iznosu od 10 miliona KM", rekao je gradski menadžer Bojan Kresojević.

"Do sad smo uspješno bili prepreka poskupljenja, a planiramo tako i da nastavimo", kazao je Kresojević.

Saglasan je sa drugim odbornicima kada kažu da treba ispitati partnerstvo sa partnerom koji je većinski vlasnik "Eko toplane".

Grad je u ovom preduzeću vlasnik od 49 odsto, a privatni partner ima 51 odsto vlasništva što, kako kaže, stvara određene probleme u komunikaciji. S tim u vezi, skupština je danas poručila privatnom partneru da se ovako ne može dalje raditi.

"Nisam protiv odluke da se promjeni privatni partner ili da povećamo učešće grada, odnosno da grad postane većinski vlasnik", zaključuje Kresojević.

Ipak ističe da je poskupljenje toplotne energije bilo neminovno.

Neven Stanić, šef kluba odbornika Ujedinjena Srpske je kazao da su podržali  ovećanje cijene vode i odvoza otpad ali nisu podržali povećanje cijene toplotne energije i grant prema privrednom društvu 'Eko Toplana'", kazao je Stanić.

Kako ističe, svi smo korisnici vode i odvozimo otpad, ali nismo svi korisnici "Eko toplane", a ovu subvenciju Stanić smatra spornom. "Voda i odvoz otpada će po domaćinstvu biti skuplja za dvije do tri marke, a grijanje, da prikažem građanima bliže biće skuplje i za 30 KM", rekao je Stanić.

Kako kaže, preduzeće "Eko toplane" su prije nekoliko mjeseci dobili grant od dva miliona KM.

"Oni ni taj grant nisu opravdali. Moramo prvo da vidimo gdje troše novac", kazao je Stanić.

Ujedinjena Srpska je predložila i zaključak kojima bi se omogućilo svim građanima Banjaluke, dakle i oni koji se griju na "Eko toplane", kao i oni koji se griju kroz druge izvore, da budu uključeni u grant od pet miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana