Скоро 60 грађана чека прилику за стицање примарног знања: Нема новца за основно образовање одраслих

Сара Бојанић
Скоро 60 грађана чека прилику за стицање примарног знања: Нема новца за основно образовање одраслих

БАЊАЛУКА - Иако је основна школа обавезна и законом загарантовано право сваког грађанина, Центар за образовање одраслих није у могућности да образује 57 лица која су се пријавила за тај програм јер, како наводе, новац за те намјене није планиран више од деценију.

Директорица овог центра Сузана Кусовац Сладоје истакла је да је, према расположивим подацима, Министарство просвјете и културе РС, средства за примарно образовање одраслих задњи пут издвојило у јануару 2011. године.

- Надлежне институције тражиле су да се ребалансом ове године упланира новац за те намјене, али то није учињено - казала је Кусовац Сладоје.

Нагласила је да је, према подацима из 2019. године, на подручју града било 6.000 особа који немају завршену основну школу.

- Тренутно је у нашој установи пријављено 57 лица из Бањалуке и околних локалних заједница којима је потребно основно образовање, али с обзиром на то да је недостатак новца највећи проблем тај програм не можемо спровести - казала је Кусовац Сладоје.

Она је подсјетила да је основно образовање одраслих загарантовано право сваког грађанина Републике Српске.

- Законска обавеза сваке државе је да омогући сваком грађанину право на стицање примарног образовања. Замислите како је онима који нису добили прилику да стекну основну знање, маргинализовани су у друштву - нагласила је Кусовац Сладоје.

Осим што је суочен са тим проблемом, овај центар успјешно спроводи средњошколско образовање, преквалификације и доквалификације, како и различите видове неформалног образовања.

- Због велике потражње и потреба тржишта, у центру се проводи обука за зидара, столара, керамичара, молера, фасадера, виљушкаристу, као и возача грађевинских машина. Осим тога, велика заинтересованост влада за курс за грумера – истакла је Кусовац Сладоје.

Организују и курс страних језика за школарце и за одрасле, као и курс за шивање, мали модни дизајнер, обуку за ЦНЦ оператера, програмера и металостругара. 

Према њеним ријечима, ове године је забиљежен значајан раст интересовања за одређена занимања, а у току је настава за четири генерације полазника.

- У порасту је интересовање полазника за смјерове техничар друмског саобраћаја, техничар рачунарства и техничар електроенергетике, а не јењава ни потреба за економским техничарима - казала је Кусовац Сладоје.

Истакла је да је Центар обавезан да распише конкурс за упис нових полазника најмање два пута годишње, јер се образовање одраслих спроводи по скраћеном програму.

У некадашњи Раднички универзитет тренутно су уписана 64 полазника, а ове године биће испраћена 13. генерација матураната.

Јубилеј

За Центар за образовање одраслих 2022. година ће протећи у знаку јубилеја.

- Ове године обиљежавамо 60 година дјеловања у Бањалуци, а тим поводом, крајем љета организоваћемо за грађане бесплатне радионице под називом “II базар образовања” - поручила је Сузана Кусовац Сладоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана