Skoro 60 građana čeka priliku za sticanje primarnog znanja: Nema novca za osnovno obrazovanje odraslih

Sara Bojanić
Skoro 60 građana čeka priliku za sticanje primarnog znanja: Nema novca za osnovno obrazovanje odraslih

BANjALUKA - Iako je osnovna škola obavezna i zakonom zagarantovano pravo svakog građanina, Centar za obrazovanje odraslih nije u mogućnosti da obrazuje 57 lica koja su se prijavila za taj program jer, kako navode, novac za te namjene nije planiran više od deceniju.

Direktorica ovog centra Suzana Kusovac Sladoje istakla je da je, prema raspoloživim podacima, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, sredstva za primarno obrazovanje odraslih zadnji put izdvojilo u januaru 2011. godine.

- Nadležne institucije tražile su da se rebalansom ove godine uplanira novac za te namjene, ali to nije učinjeno - kazala je Kusovac Sladoje.

Naglasila je da je, prema podacima iz 2019. godine, na području grada bilo 6.000 osoba koji nemaju završenu osnovnu školu.

- Trenutno je u našoj ustanovi prijavljeno 57 lica iz Banjaluke i okolnih lokalnih zajednica kojima je potrebno osnovno obrazovanje, ali s obzirom na to da je nedostatak novca najveći problem taj program ne možemo sprovesti - kazala je Kusovac Sladoje.

Ona je podsjetila da je osnovno obrazovanje odraslih zagarantovano pravo svakog građanina Republike Srpske.

- Zakonska obaveza svake države je da omogući svakom građaninu pravo na sticanje primarnog obrazovanja. Zamislite kako je onima koji nisu dobili priliku da steknu osnovnu znanje, marginalizovani su u društvu - naglasila je Kusovac Sladoje.

Osim što je suočen sa tim problemom, ovaj centar uspješno sprovodi srednjoškolsko obrazovanje, prekvalifikacije i dokvalifikacije, kako i različite vidove neformalnog obrazovanja.

- Zbog velike potražnje i potreba tržišta, u centru se provodi obuka za zidara, stolara, keramičara, molera, fasadera, viljuškaristu, kao i vozača građevinskih mašina. Osim toga, velika zainteresovanost vlada za kurs za grumera – istakla je Kusovac Sladoje.

Organizuju i kurs stranih jezika za školarce i za odrasle, kao i kurs za šivanje, mali modni dizajner, obuku za CNC operatera, programera i metalostrugara. 

Prema njenim riječima, ove godine je zabilježen značajan rast interesovanja za određena zanimanja, a u toku je nastava za četiri generacije polaznika.

- U porastu je interesovanje polaznika za smjerove tehničar drumskog saobraćaja, tehničar računarstva i tehničar elektroenergetike, a ne jenjava ni potreba za ekonomskim tehničarima - kazala je Kusovac Sladoje.

Istakla je da je Centar obavezan da raspiše konkurs za upis novih polaznika najmanje dva puta godišnje, jer se obrazovanje odraslih sprovodi po skraćenom programu.

U nekadašnji Radnički univerzitet trenutno su upisana 64 polaznika, a ove godine biće ispraćena 13. generacija maturanata.

Jubilej

Za Centar za obrazovanje odraslih 2022. godina će proteći u znaku jubileja.

- Ove godine obilježavamo 60 godina djelovanja u Banjaluci, a tim povodom, krajem ljeta organizovaćemo za građane besplatne radionice pod nazivom “II bazar obrazovanja” - poručila je Suzana Kusovac Sladoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana