Школа у Ади растеретиће ОШ “Бранко Радичевић”

Јана Кезић
Школа у Ади растеретиће ОШ “Бранко Радичевић”

БАЊАЛУКА - Изградња школе у насељу Ада тече добро, објекат је већ покривен, ради се столарија, занатски радови и постављају се инсталације. Нова образовна установа требало би да смањи велике гужве у Основној школи “Бранко Радичевић” на Старчевици, али и скрати путовање ученика до школе.

Овлаштени потписник у Одјељењу за комуналне послове Бориша Мандић истакао је да је ријеч о првој фази пројекта вриједног четири милиона КМ, који подразумијева изградњу школског објекта.

- У другој фази биће изграђена и фискултурна сала - напоменуо је Мандић.

Додао је да ће се, осим школе у Ади, градити и школа  на Паприковцу.

- Обавеза Градске управе јесте да обезбиједи земљиште и ријеши инфраструктуру за изградњу објекта. Из Министарства просвјете и културе Републике Српске стижу увјеравања да су обезбијеђена средства за изградњу школе - истакао је Мандић.

Како је рекао, у току је израда пројектне документације, а израђен је и идејни пројекат школског објекта.

- Град је у буџету обезбиједио средства за потребе рјешавања имовинско-правних односа па се надам да ће већ у овој години почети изградња школе и у насељу Паприковац - каже Мандић.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Мирослав Попржен каже за “Глас Српске” да се те школе граде на основу планских активности и на основу анализа.

- Прије него што су донесене одлуке да почне градња ових школа, урађене су детаљне анализе, које су заиста оправдане и у Ади и на Паприковцу. Извршено је снимање стања и броја ученика и предвиђање шта ће се добити градњом ових објеката - рекао је Попржен.

Те школе, како каже, не праве се “наслијепо”, због чега се циљано ушло у ове инвестиције.

- То ће у сваком смислу дјеци, али и родитељима који живе на том подручју олакшати свакодневицу, јер ће смањити гужве у постојећим школама. Тако вјероватно у ОШ “Бранко Радичевић” на Старчевици неће више бити толика гужва као сада, као и у ОШ “Вук Караџић” у Борику - рекао је Попржен.

Објаснио је да би нова школа на Паприковцу највише могла помоћи растерећењу школе на Петрићевцу, која већ има проблем с простором.

Отац дјетета које из насеља Ада иде у школу на Старчевици, Драган П. казао је да се радују изградњи новог објекта.

- Када се ова школа изгради, нама као родитељима биће много лакше, јер дјеца више неће морати ићи у школу у друго насеље, а уштедјећемо и на времену, посебно ујутру када су велике гужве - рекао је овај родитељ.

Камен-темељац

Камен-темељац за изградњу школе у Ади положен је средином прошле године, а тада је градоначелник Драшко Станивуковић изјавио, да ће то бити прва школа која је након 20 година саграђена у граду.

- Осим школе у Ади, до краја године, на 30 година постојања Републике Српске, почињемо градити и школу на Паприковцу - казао је тада Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана