Škola u Adi rasteretiće OŠ “Branko Radičević”

Jana Kezić
Škola u Adi rasteretiće OŠ “Branko Radičević”

BANjALUKA - Izgradnja škole u naselju Ada teče dobro, objekat je već pokriven, radi se stolarija, zanatski radovi i postavljaju se instalacije. Nova obrazovna ustanova trebalo bi da smanji velike gužve u Osnovnoj školi “Branko Radičević” na Starčevici, ali i skrati putovanje učenika do škole.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić istakao je da je riječ o prvoj fazi projekta vrijednog četiri miliona KM, koji podrazumijeva izgradnju školskog objekta.

- U drugoj fazi biće izgrađena i fiskulturna sala - napomenuo je Mandić.

Dodao je da će se, osim škole u Adi, graditi i škola  na Paprikovcu.

- Obaveza Gradske uprave jeste da obezbijedi zemljište i riješi infrastrukturu za izgradnju objekta. Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske stižu uvjeravanja da su obezbijeđena sredstva za izgradnju škole - istakao je Mandić.

Kako je rekao, u toku je izrada projektne dokumentacije, a izrađen je i idejni projekat školskog objekta.

- Grad je u budžetu obezbijedio sredstva za potrebe rješavanja imovinsko-pravnih odnosa pa se nadam da će već u ovoj godini početi izgradnja škole i u naselju Paprikovac - kaže Mandić.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen kaže za “Glas Srpske” da se te škole grade na osnovu planskih aktivnosti i na osnovu analiza.

- Prije nego što su donesene odluke da počne gradnja ovih škola, urađene su detaljne analize, koje su zaista opravdane i u Adi i na Paprikovcu. Izvršeno je snimanje stanja i broja učenika i predviđanje šta će se dobiti gradnjom ovih objekata - rekao je Popržen.

Te škole, kako kaže, ne prave se “naslijepo”, zbog čega se ciljano ušlo u ove investicije.

- To će u svakom smislu djeci, ali i roditeljima koji žive na tom području olakšati svakodnevicu, jer će smanjiti gužve u postojećim školama. Tako vjerovatno u OŠ “Branko Radičević” na Starčevici neće više biti tolika gužva kao sada, kao i u OŠ “Vuk Karadžić” u Boriku - rekao je Popržen.

Objasnio je da bi nova škola na Paprikovcu najviše mogla pomoći rasterećenju škole na Petrićevcu, koja već ima problem s prostorom.

Otac djeteta koje iz naselja Ada ide u školu na Starčevici, Dragan P. kazao je da se raduju izgradnji novog objekta.

- Kada se ova škola izgradi, nama kao roditeljima biće mnogo lakše, jer djeca više neće morati ići u školu u drugo naselje, a uštedjećemo i na vremenu, posebno ujutru kada su velike gužve - rekao je ovaj roditelj.

Kamen-temeljac

Kamen-temeljac za izgradnju škole u Adi položen je sredinom prošle godine, a tada je gradonačelnik Draško Stanivuković izjavio, da će to biti prva škola koja je nakon 20 godina sagrađena u gradu.

- Osim škole u Adi, do kraja godine, na 30 godina postojanja Republike Srpske, počinjemo graditi i školu na Paprikovcu - kazao je tada Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana