Симбол града у рукама грађевинаца

Маја Станојевић
Симбол града у рукама грађевинаца

БАЊАЛУКА - Грађевинци су засукали рукаве и увелико граде реплику једног од симбола Бањалуке из прошлог вијека, чувене фонтане из парка “Петар Кочић”.

Њени обриси се већ назиру а када буде завршена она ће бити украс парка “Младен Стојановић”.  Поред тога стара фонтана на новој локацији ће код многих изазвати сјету на некадашњу Бањалуку и дане младости.

Судећи по иницијативама које су упућивали како појединци, тако и удружења, враћање једног заштитних знакова  града обрадовао је не мали број становника највећег града Републике Српске. Радови су почели 10. маја.

- Посматрано из перспективе дигитализације и урбанизације 21. вијека, фонтана можда не изгледа модерно, али свакако буди сјећања многих генерација које су уз њу одрастале. Мене ће вратити у дјетињство када сам сам мајком, баком или теткама играо се око ње, гледао рибице и уживао у зеленилу. Фонтана је уз споменик Петру Кочићу давала душу централном градском парку и зато се радујем њеном “повратку”  – рекао је  средњовјечни становник Нове Вароши  Милош Драгојевић.

Фонтана је уклоњена 2006. приликом детаљне реконструкције парка “Петар Кочић” којем је тада удахнут потпуно нови изглед. 

Тим стручњака, након дужег разматрања, предложио је за локацију фонтане – парк “Младен Стојановић” с обзиром на то да амбијент парка највише подсјећа на некадашњу локацију на којој је она била смјештена.

Опредјељење градске управе је да настави са уређењем паркова како постојећих, тако и нових. У том правцу, већ је саграђен парк у Росуљама, као поклон градоначелника Драшка Станивуковића  граду.

Историјат

Централни градски парк, настао 1931. године под првобитним именом бана Светислава Тисе Милосављевића, карактерисало је мноштво зеленила и централна фонтана која је представљала својеврсни симбол Бањалуке.

Већ 1932. године, након што је у њему постављен споменик великом српском књижевнику Петру Кочићу добија и његово име. У току Другог свјетског рата срушен је у потпуности, да би послије рата био обновљен. Саставни дио је била и фонтана која ће у будуће да краси парк “Младен Стојановић”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана