Simbol grada u rukama građevinaca

Maja Stanojević
Simbol grada u rukama građevinaca

BANjALUKA - Građevinci su zasukali rukave i uveliko grade repliku jednog od simbola Banjaluke iz prošlog vijeka, čuvene fontane iz parka “Petar Kočić”.

Njeni obrisi se već naziru a kada bude završena ona će biti ukras parka “Mladen Stojanović”.  Pored toga stara fontana na novoj lokaciji će kod mnogih izazvati sjetu na nekadašnju Banjaluku i dane mladosti.

Sudeći po inicijativama koje su upućivali kako pojedinci, tako i udruženja, vraćanje jednog zaštitnih znakova  grada obradovao je ne mali broj stanovnika najvećeg grada Republike Srpske. Radovi su počeli 10. maja.

- Posmatrano iz perspektive digitalizacije i urbanizacije 21. vijeka, fontana možda ne izgleda moderno, ali svakako budi sjećanja mnogih generacija koje su uz nju odrastale. Mene će vratiti u djetinjstvo kada sam sam majkom, bakom ili tetkama igrao se oko nje, gledao ribice i uživao u zelenilu. Fontana je uz spomenik Petru Kočiću davala dušu centralnom gradskom parku i zato se radujem njenom “povratku”  – rekao je  srednjovječni stanovnik Nove Varoši  Miloš Dragojević.

Fontana je uklonjena 2006. prilikom detaljne rekonstrukcije parka “Petar Kočić” kojem je tada udahnut potpuno novi izgled. 

Tim stručnjaka, nakon dužeg razmatranja, predložio je za lokaciju fontane – park “Mladen Stojanović” s obzirom na to da ambijent parka najviše podsjeća na nekadašnju lokaciju na kojoj je ona bila smještena.

Opredjeljenje gradske uprave je da nastavi sa uređenjem parkova kako postojećih, tako i novih. U tom pravcu, već je sagrađen park u Rosuljama, kao poklon gradonačelnika Draška Stanivukovića  gradu.

Istorijat

Centralni gradski park, nastao 1931. godine pod prvobitnim imenom bana Svetislava Tise Milosavljevića, karakterisalo je mnoštvo zelenila i centralna fontana koja je predstavljala svojevrsni simbol Banjaluke.

Već 1932. godine, nakon što je u njemu postavljen spomenik velikom srpskom književniku Petru Kočiću dobija i njegovo ime. U toku Drugog svjetskog rata srušen je u potpunosti, da bi poslije rata bio obnovljen. Sastavni dio je bila i fontana koja će u buduće da krasi park “Mladen Stojanović”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana