Савремена технологија на линијама 10, 13 и 17

Александра Тодоровић
Савремена технологија на линијама 10, 13 и 17

БАЊАЛУКА - Пројекат “Bl Buss Tracker”, који омогућава једноставно праћење аутобуса у јавном градском саобраћају представљен је јуче у Банском двору у оквиру пројекта, који реализује Електротехнички факултет у сарадњи са предузећем “Аутопревоз”.

Ово је  један од десет изабраних пројеката у оквиру јавног позива “Бања Лука паметни град”, који град проводи са Развојним програмом УН-а и Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске. Развијена је бесплатна мобилна апликација за андроид уређаје која пружа све информације у вези са саобраћањем градских линија 10, 13 и 17.

Проф. др Дражен Брђанин са Електротехничког факултета бањалучког Универзитета, појаснио је да је у “Гугл плеј” продавници доступна мобилна апликација која пружа све информације у вези са градским линијама, попут трасе, стајалишта, тренутне позиције аутобуса, процијењеног времена доласка аутобуса на одабрано стајалиште итд.

- До сада је више од 400 задовољних корисника инсталирало апликацију и надам се да ћемо до краја године апликацију проширити и на друге линије јавног превоза - нагласио је Брђанин.

Додао је да су путем ове апликације доступне и информације о стањима као што је на примјер квар на аутобусу, застоји или прекиди кретања саобраћаја или било какве друге ванредне промјене.

Градоначелник Драшко Становуковић, који је присуствовао презентацији, казао је да је стратешко опредјељење града модернизација јавног превоза, повећан број корисника аутобуса те да је овај пројекат важан корак ка томе.

Шеф Канцеларије УНДП-а у Бањалуци, Горан Вукмир нагласио је да је ова апликација свима корисна.

- Корист имају путници, превозници, универзитет, град и министарство у смислу да се може створити простор за научно-истраживачки рад, за нове пројекте, као и за реализацију праксе студената на факултетима - казао је Вукмир.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић рекао је да ова мобилна апликација показна вјежба за оно што Српска може да постигне у развоју “смарт сити” технологија.

- Такав концепт развоја на тзв. отвореном коду пружа могућности да резултате имплементације овог пројекта, као министарство и Влада, можемо да адаптирамо и за друге урбане цјелине у Српској - закључио је Рајчевић.

Стајалишта

Драшко Станивуковић је рекао да је план да се до краја године постави око 40 модерних аутобуских стајалишта у ужем дијелу града, за шта ће ускоро бити расписан јавни позив.

- Драго ми је да имамо партнере у УНДП-у, надлежном министарству и превозницима. Драго ми је и да Електротехнички факултет има циљ да до краја године сви превозници у градском, а наредне године и на сеоском подручју, буду укључени у рад на овој апликацији - навео је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана