Savremena tehnologija na linijama 10, 13 i 17

Aleksandra Todorović
Savremena tehnologija na linijama 10, 13 i 17

BANjALUKA - Projekat “Bl Buss Tracker”, koji omogućava jednostavno praćenje autobusa u javnom gradskom saobraćaju predstavljen je juče u Banskom dvoru u okviru projekta, koji realizuje Elektrotehnički fakultet u saradnji sa preduzećem “Autoprevoz”.

Ovo je  jedan od deset izabranih projekata u okviru javnog poziva “Banja Luka pametni grad”, koji grad provodi sa Razvojnim programom UN-a i Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Razvijena je besplatna mobilna aplikacija za android uređaje koja pruža sve informacije u vezi sa saobraćanjem gradskih linija 10, 13 i 17.

Prof. dr Dražen Brđanin sa Elektrotehničkog fakulteta banjalučkog Univerziteta, pojasnio je da je u “Gugl plej” prodavnici dostupna mobilna aplikacija koja pruža sve informacije u vezi sa gradskim linijama, poput trase, stajališta, trenutne pozicije autobusa, procijenjenog vremena dolaska autobusa na odabrano stajalište itd.

- Do sada je više od 400 zadovoljnih korisnika instaliralo aplikaciju i nadam se da ćemo do kraja godine aplikaciju proširiti i na druge linije javnog prevoza - naglasio je Brđanin.

Dodao je da su putem ove aplikacije dostupne i informacije o stanjima kao što je na primjer kvar na autobusu, zastoji ili prekidi kretanja saobraćaja ili bilo kakve druge vanredne promjene.

Gradonačelnik Draško Stanovuković, koji je prisustvovao prezentaciji, kazao je da je strateško opredjeljenje grada modernizacija javnog prevoza, povećan broj korisnika autobusa te da je ovaj projekat važan korak ka tome.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjaluci, Goran Vukmir naglasio je da je ova aplikacija svima korisna.

- Korist imaju putnici, prevoznici, univerzitet, grad i ministarstvo u smislu da se može stvoriti prostor za naučno-istraživački rad, za nove projekte, kao i za realizaciju prakse studenata na fakultetima - kazao je Vukmir.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević rekao je da ova mobilna aplikacija pokazna vježba za ono što Srpska može da postigne u razvoju “smart siti” tehnologija.

- Takav koncept razvoja na tzv. otvorenom kodu pruža mogućnosti da rezultate implementacije ovog projekta, kao ministarstvo i Vlada, možemo da adaptiramo i za druge urbane cjeline u Srpskoj - zaključio je Rajčević.

Stajališta

Draško Stanivuković je rekao da je plan da se do kraja godine postavi oko 40 modernih autobuskih stajališta u užem dijelu grada, za šta će uskoro biti raspisan javni poziv.

- Drago mi je da imamo partnere u UNDP-u, nadležnom ministarstvu i prevoznicima. Drago mi je i da Elektrotehnički fakultet ima cilj da do kraja godine svi prevoznici u gradskom, a naredne godine i na seoskom području, budu uključeni u rad na ovoj aplikaciji - naveo je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana