Савез општина и градова Српске отворио разговоре са ревизорима: Јача притисак на локалне заједнице

Ведрана Кулага Симић
Савез општина и градова Српске отворио разговоре са ревизорима: Јача притисак на локалне заједнице

БАЊАЛУКА - Финансијска дисциплина и степен поштивања препорука републичких ревизора у локалним заједницама у Српској још није на задовољавајућем нивоу, о чему најбоље свједоче овогодишње анализе, а с циљем поправљања стања на терену, у причу се активније укључује и Савез општина и градова.

Посљедњи извјештаји Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, који су објављени ове године, али и раније, показују да се добар дио локалних заједница нема чиме похвалити јер су махом добијали мишљења са резервом или негативна. С тим и другим подацима о ревизијама широм Српске ревизори су упознали челнике Савеза општина и градова, са којима су у фебруару ове године потписали и меморандум о сарадњи. 

Ситуација на терену, са аспекта ревизора, била је једна од тачака дневног реда посљедње сједнице Предсједништва Савеза општина и градова Српске, одржане почетком мјесеца. У Главној служби за ревизију казали су за “Глас Српске” да су ревизори, у складу са плановима ревизије и настојањима да се у периоду од највише три, четири године спроведе финансијска ревизија и ревизија усклађености, у више наврата “ушли” у све локалне заједнице, док су неке ревидиране и пет пута. Осим тога, рађена је и ревизија учинка, која се односи на неки сектор на локалу, као што је управљање некретнинама, јавни превоз и слично.

- Препоруке које су даване представницима локалних заједница односиле су се махом на попис имовине и обавеза, евидентирање прихода и расхода у складу са прописима, запошљавање, јавне набавке, као и системе интерних контрола, грантове, развојне програме и стратегије - истакли су у Главној служби, уз навођење да се у њиховим регистрима може видјети ко се и како односио према препорукама у протеклом периоду.

Генерални секретар Савеза општина и градова Ацо Пантић каже за “Глас Српске” да су након посљедње сједнице Предсједништва, на којој су били и представници Главне службе, прослиједили одређене податке и закључке свима на локалу.

- Презентације ревизора су биле веома корисне, добра је била и дискусија, а овакав начин сарадње ће знатно допринијети побољшању финансијске дисциплине, те одговорности у управљању јавним новцем, што је потребно. Овим отварамо и ново поглавље сарадње ревизора и локалне власти - истакао је Пантић.

Главни републички ревизор Јово Радукић недавно је апеловао на надлежне у локалним заједницама. Указао је да би било веома корисно да парламенти у општинама и градовима посвете пажњу ревизорским извјештајима и захтијевају од извршних органа да сачине акционе планове за спровођење препорука, те да њихову реализацију разматрају на својим засједањима како би се повећао степен спровођења препорука. И предсједник Одбора за ревизију Народне скупштине Српске Томица Стојановић истакао је раније за “Глас” да се одговорни у општинама и градовима морају уозбиљити, поштовати правила и такмичити се ко ће имати боље оцјене.

Циљеви

Меморандум о сарадњи и разумијевању Главне службе за ревизију и Савеза општина и градова омогућава и даје простор и за превентивно дјеловање ради правовременог предузимања активности и радњи с циљем законитог и ефикасног финансијског управљања. Главни ревизор Јово Радукић тада је поручио да је то само верификација дугогодишње сарадње и уважавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана