Savez opština i gradova Srpske otvorio razgovore sa revizorima: Jača pritisak na lokalne zajednice

Vedrana Kulaga Simić
Savez opština i gradova Srpske otvorio razgovore sa revizorima: Jača pritisak na lokalne zajednice

BANjALUKA - Finansijska disciplina i stepen poštivanja preporuka republičkih revizora u lokalnim zajednicama u Srpskoj još nije na zadovoljavajućem nivou, o čemu najbolje svjedoče ovogodišnje analize, a s ciljem popravljanja stanja na terenu, u priču se aktivnije uključuje i Savez opština i gradova.

Posljednji izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, koji su objavljeni ove godine, ali i ranije, pokazuju da se dobar dio lokalnih zajednica nema čime pohvaliti jer su mahom dobijali mišljenja sa rezervom ili negativna. S tim i drugim podacima o revizijama širom Srpske revizori su upoznali čelnike Saveza opština i gradova, sa kojima su u februaru ove godine potpisali i memorandum o saradnji. 

Situacija na terenu, sa aspekta revizora, bila je jedna od tačaka dnevnog reda posljednje sjednice Predsjedništva Saveza opština i gradova Srpske, održane početkom mjeseca. U Glavnoj službi za reviziju kazali su za “Glas Srpske” da su revizori, u skladu sa planovima revizije i nastojanjima da se u periodu od najviše tri, četiri godine sprovede finansijska revizija i revizija usklađenosti, u više navrata “ušli” u sve lokalne zajednice, dok su neke revidirane i pet puta. Osim toga, rađena je i revizija učinka, koja se odnosi na neki sektor na lokalu, kao što je upravljanje nekretninama, javni prevoz i slično.

- Preporuke koje su davane predstavnicima lokalnih zajednica odnosile su se mahom na popis imovine i obaveza, evidentiranje prihoda i rashoda u skladu sa propisima, zapošljavanje, javne nabavke, kao i sisteme internih kontrola, grantove, razvojne programe i strategije - istakli su u Glavnoj službi, uz navođenje da se u njihovim registrima može vidjeti ko se i kako odnosio prema preporukama u proteklom periodu.

Generalni sekretar Saveza opština i gradova Aco Pantić kaže za “Glas Srpske” da su nakon posljednje sjednice Predsjedništva, na kojoj su bili i predstavnici Glavne službe, proslijedili određene podatke i zaključke svima na lokalu.

- Prezentacije revizora su bile veoma korisne, dobra je bila i diskusija, a ovakav način saradnje će znatno doprinijeti poboljšanju finansijske discipline, te odgovornosti u upravljanju javnim novcem, što je potrebno. Ovim otvaramo i novo poglavlje saradnje revizora i lokalne vlasti - istakao je Pantić.

Glavni republički revizor Jovo Radukić nedavno je apelovao na nadležne u lokalnim zajednicama. Ukazao je da bi bilo veoma korisno da parlamenti u opštinama i gradovima posvete pažnju revizorskim izvještajima i zahtijevaju od izvršnih organa da sačine akcione planove za sprovođenje preporuka, te da njihovu realizaciju razmatraju na svojim zasjedanjima kako bi se povećao stepen sprovođenja preporuka. I predsjednik Odbora za reviziju Narodne skupštine Srpske Tomica Stojanović istakao je ranije za “Glas” da se odgovorni u opštinama i gradovima moraju uozbiljiti, poštovati pravila i takmičiti se ko će imati bolje ocjene.

Ciljevi

Memorandum o saradnji i razumijevanju Glavne službe za reviziju i Saveza opština i gradova omogućava i daje prostor i za preventivno djelovanje radi pravovremenog preduzimanja aktivnosti i radnji s ciljem zakonitog i efikasnog finansijskog upravljanja. Glavni revizor Jovo Radukić tada je poručio da je to samo verifikacija dugogodišnje saradnje i uvažavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana