Саобраћајна сигнализација све чешће на мети вандала: Демолирани знак може коштати живота

Александра Тодоровић
Саобраћајна сигнализација све чешће на мети вандала: Демолирани знак може коштати живота

БАЊАЛУКА - На мети вандала све чешће се налази саобраћајна сигнализација о чему свједочи и податак Одјељења за комуналне послове, према којем је за седам мјесеци ове године уништено или оштећено више од 700 знакова, а надлежни упозоравају да неодговорно понашање појединаца неког може коштати живота.

- Поред штета на саобраћајној сигнализацији које настају као посљедице саобраћајних незгода, за наш град додатни проблем стварају несавјесни појединци или групе које намјерно, на разне начине, уништавају саобраћајне знакове - потврдили су за “Глас Српске” из Одјељења.

Како наводе, осим исписивања графита и лијепљења наљепница, неријетко се дешава да је саобраћајна сигнализација срушена, сломљена па чак и тотално уништена, а у неколико наврата је долазило и до отуђивања саобраћајних знакова, о чему је обавјештавана надлежна полицијска станица.

- У првих седам мјесеци ове године више од 200 саобраћајних знакова је демолирано или оштећено, а порушено око 500 знакова, а уништено је и 20 саобраћајних огледала, те осам свјетлећих саобраћајних знакова са ЛЕД расвјетом - наводе из Одјељења за за комуналне послове.

Како истичу, за одржавање комуналне опреме у 2021. на годишњем нивоу предвиђено је 60.165 КМ из градског буџета, док је из локалне касе за санацију саобраћајне сигнализације издвојено око 50.000 КМ.

Да је овај проблем све израженији потврђују и подаци који су прикупљени путем апликације Грађанска патрола. Наиме, највише пријава и жалби у јулу грађани су упутили управо због уништавање комуналне опреме, међу којима предњаче саобраћајни знакови.

Из Одјељења истичу да и поред бројних упозорења и апела, несавјесни појединци и даље намјерно уништавају саобраћајну сигнализацију, додавши да овог проблема није поштеђена ниједна мјесна заједница, како у урбаном, тако и у сеоском подручју.

- Посљедице овог вандалског понашања могу бити трагичне, јер неовлашћеним уклањањем, односно демолирањем, возачи немају информацију која им је неопходна за безбједну вожњу, те долази до саобраћајних незгода и трагичних посљедица - поручили су из Одјељења.

Члан Савјета за безбједност саобраћаја града Миленко Јаћимовић истакао је за “Глас Српске” да уништавање комуналне опреме представља велики проблем, како за возаче тако и за пјешаке и бициклисте.

Додао је да би се сума новца, која се сваке године издваја за санацију саобраћајних знакова, могла квалитетније искористити за обнову путева чиме би се побољшао квалитет и безбједност саобраћаја у граду.

Појаснио је да подржава постављање додатног видео-надзора у граду како би починиоци сносили казне за своја дјела.

Казне

Законом је прописано да је неовлашћено уклањање и оштећивање саобраћајних знакова и опреме пута или измјена значења саобраћајних знакова прекршај за који је прописана новчана казна за физичка лица од 100 до 300 марака.

- Константно путем медија апелујемо на грађане да чувају градску имовину, да се старају о њој као да је њихово лично власништво, те да је намјенски користе - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана