Saobraćajna signalizacija sve češće na meti vandala: Demolirani znak može koštati života

Aleksandra Todorović
Saobraćajna signalizacija sve češće na meti vandala: Demolirani znak može koštati života

BANjALUKA - Na meti vandala sve češće se nalazi saobraćajna signalizacija o čemu svjedoči i podatak Odjeljenja za komunalne poslove, prema kojem je za sedam mjeseci ove godine uništeno ili oštećeno više od 700 znakova, a nadležni upozoravaju da neodgovorno ponašanje pojedinaca nekog može koštati života.

- Pored šteta na saobraćajnoj signalizaciji koje nastaju kao posljedice saobraćajnih nezgoda, za naš grad dodatni problem stvaraju nesavjesni pojedinci ili grupe koje namjerno, na razne načine, uništavaju saobraćajne znakove - potvrdili su za “Glas Srpske” iz Odjeljenja.

Kako navode, osim ispisivanja grafita i lijepljenja naljepnica, nerijetko se dešava da je saobraćajna signalizacija srušena, slomljena pa čak i totalno uništena, a u nekoliko navrata je dolazilo i do otuđivanja saobraćajnih znakova, o čemu je obavještavana nadležna policijska stanica.

- U prvih sedam mjeseci ove godine više od 200 saobraćajnih znakova je demolirano ili oštećeno, a porušeno oko 500 znakova, a uništeno je i 20 saobraćajnih ogledala, te osam svjetlećih saobraćajnih znakova sa LED rasvjetom - navode iz Odjeljenja za za komunalne poslove.

Kako ističu, za održavanje komunalne opreme u 2021. na godišnjem nivou predviđeno je 60.165 KM iz gradskog budžeta, dok je iz lokalne kase za sanaciju saobraćajne signalizacije izdvojeno oko 50.000 KM.

Da je ovaj problem sve izraženiji potvrđuju i podaci koji su prikupljeni putem aplikacije Građanska patrola. Naime, najviše prijava i žalbi u julu građani su uputili upravo zbog uništavanje komunalne opreme, među kojima prednjače saobraćajni znakovi.

Iz Odjeljenja ističu da i pored brojnih upozorenja i apela, nesavjesni pojedinci i dalje namjerno uništavaju saobraćajnu signalizaciju, dodavši da ovog problema nije pošteđena nijedna mjesna zajednica, kako u urbanom, tako i u seoskom području.

- Posljedice ovog vandalskog ponašanja mogu biti tragične, jer neovlašćenim uklanjanjem, odnosno demoliranjem, vozači nemaju informaciju koja im je neophodna za bezbjednu vožnju, te dolazi do saobraćajnih nezgoda i tragičnih posljedica - poručili su iz Odjeljenja.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Milenko Jaćimović istakao je za “Glas Srpske” da uništavanje komunalne opreme predstavlja veliki problem, kako za vozače tako i za pješake i bicikliste.

Dodao je da bi se suma novca, koja se svake godine izdvaja za sanaciju saobraćajnih znakova, mogla kvalitetnije iskoristiti za obnovu puteva čime bi se poboljšao kvalitet i bezbjednost saobraćaja u gradu.

Pojasnio je da podržava postavljanje dodatnog video-nadzora u gradu kako bi počinioci snosili kazne za svoja djela.

Kazne

Zakonom je propisano da je neovlašćeno uklanjanje i oštećivanje saobraćajnih znakova i opreme puta ili izmjena značenja saobraćajnih znakova prekršaj za koji je propisana novčana kazna za fizička lica od 100 do 300 maraka.

- Konstantno putem medija apelujemo na građane da čuvaju gradsku imovinu, da se staraju o njoj kao da je njihovo lično vlasništvo, te da je namjenski koriste - kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana