Руска икона Александра Невског у суботу стиже у Бањалуку

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - Руска делегација дароваће у суботу, 18. септембра икону светог Александра Невског руско-српском храму у изградњи у Бањалуци, речено је данас на форуму у Београду посвећеном 800 година од рођења овог руског владара и светитеља.

Икона је освештана у Сретењском манастиру у Москви, а руско-српском храму у изградњи у Бањалуци, посвећеном руском цару Николају Другом Романову, дароваће делегација коју предводи отац Игњатије.

Икону је осликала умјетница из Москве Ана Иљина, која каже да је њено дјело израђено у стилу 12. вијека и школе из времена у којем је живио Александар Невски.

"Као прототип сам узела цркву у старој ладоги, која је била породични храм кнезове породице. Док сам стварала ову икону, мислила сам на српску земљу. На икони сам нагласила руку са мачем како би тај мач бранио вашу земљу", рекла је Иљина.

Форум поводом 800. годишњице од рођења Александра Невског окупио је у Београду сликаре, иконописце и рестаураторе из Русије и балканских земаља.

Умјетници ће промовисати своје радове и представити карактеристике школа осликавања у својим земљама, а сви радови који настану током форума биће предати Академији Српске православне цркве /СПЦ/ за умјетност и конзервацију.

Учеснике форума поздравили су старјешина подворја Руске православне цркве у Београду протојереј Виталиј Тарасјев, директор Руског дома Јевгениј Баранов и директор Академије СПЦ за умјетност и конзервацију Дарко Стојановић.

Умјетницима и званицама обратила се и професор Државног института за међународне односе у Москви Нармин Ширалијева, представник Россотрудничества, агенције при Министарству иностраних послова Русије, која је организатор ове манифестације.

На отварању скупа о лику и дјелу кнеза Александра Невског и његовом огромном значају у историји Русије и православља говорио је отац Игњатије, који је истакао да се име светог кнеза слави и на Балкану, гдје он ужива велико поштовање.

О томе, како је истакао отац Игњатије, свједоче и бројни храмови названи по Александру Невском, укључујући и цркву у Београду, као и храм који су у Угљевику 1996. године подигли руски припадници СФОР-а.

Поред умјетничких радионица, током форума организована је дводневна трибина о сликању, иконописању и црквеној умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана