Ruska ikona Aleksandra Nevskog u subotu stiže u Banjaluku

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - Ruska delegacija darovaće u subotu, 18. septembra ikonu svetog Aleksandra Nevskog rusko-srpskom hramu u izgradnji u Banjaluci, rečeno je danas na forumu u Beogradu posvećenom 800 godina od rođenja ovog ruskog vladara i svetitelja.

Ikona je osveštana u Sretenjskom manastiru u Moskvi, a rusko-srpskom hramu u izgradnji u Banjaluci, posvećenom ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu, darovaće delegacija koju predvodi otac Ignjatije.

Ikonu je oslikala umjetnica iz Moskve Ana Iljina, koja kaže da je njeno djelo izrađeno u stilu 12. vijeka i škole iz vremena u kojem je živio Aleksandar Nevski.

"Kao prototip sam uzela crkvu u staroj ladogi, koja je bila porodični hram knezove porodice. Dok sam stvarala ovu ikonu, mislila sam na srpsku zemlju. Na ikoni sam naglasila ruku sa mačem kako bi taj mač branio vašu zemlju", rekla je Iljina.

Forum povodom 800. godišnjice od rođenja Aleksandra Nevskog okupio je u Beogradu slikare, ikonopisce i restauratore iz Rusije i balkanskih zemalja.

Umjetnici će promovisati svoje radove i predstaviti karakteristike škola oslikavanja u svojim zemljama, a svi radovi koji nastanu tokom foruma biće predati Akademiji Srpske pravoslavne crkve /SPC/ za umjetnost i konzervaciju.

Učesnike foruma pozdravili su starješina podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu protojerej Vitalij Tarasjev, direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov i direktor Akademije SPC za umjetnost i konzervaciju Darko Stojanović.

Umjetnicima i zvanicama obratila se i profesor Državnog instituta za međunarodne odnose u Moskvi Narmin Širalijeva, predstavnik Rossotrudničestva, agencije pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije, koja je organizator ove manifestacije.

Na otvaranju skupa o liku i djelu kneza Aleksandra Nevskog i njegovom ogromnom značaju u istoriji Rusije i pravoslavlja govorio je otac Ignjatije, koji je istakao da se ime svetog kneza slavi i na Balkanu, gdje on uživa veliko poštovanje.

O tome, kako je istakao otac Ignjatije, svjedoče i brojni hramovi nazvani po Aleksandru Nevskom, uključujući i crkvu u Beogradu, kao i hram koji su u Ugljeviku 1996. godine podigli ruski pripadnici SFOR-a.

Pored umjetničkih radionica, tokom foruma organizovana je dvodnevna tribina o slikanju, ikonopisanju i crkvenoj umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana