Руководство бањалучке Тржнице упутило допис надлежнима: Омогућити продају воћа и поврћа

A.J.Р.
Руководство бањалучке Тржнице упутило допис надлежнима: Омогућити продају воћа и поврћа

БАЊАЛУКА - Руководство бањалучке Тржнице затражило је од градских и републичких власти да се омогући рад "Градске тржнице" и "Нове пијаце" за вријеме трајања ванредних мјера.

У допису који је упућен градоначелнику Бањалуке, Штабу за ванредне ситуације и Одјељењу за инспекцијске послове града наводи се да је "Градска тржница", по наредби градоначелника затворена 22. марта, наглашавајући да је таква одлука дијелом у супротности са одобрењем за рад осталих објеката трговинске дјелатности на подручју града јер се у том пословном објекту налазе и пословни простори у којима ради апотека, пољоапотека, маркети прехране, те самосталне радње за промет меса и рибе.

- Продаја воћа и поврћа на "Градској тржници" се вршила уз испуњавање свих санитарно хигијенских услова, као и трговине наведене намјене којим је дозвољен рад у ванредним околностима. У тржним центрима се дозвољава продаја воћа и поврћа које сви купци преврћу рукама док бирају, а овдје свјеже поврће из стакленика и воће, трговац на тезги са рукавицама важе и са пристојне дистанце даје купцу - наводи се у допису Тржнице у којем моле градске власти да размотре њихов захтјев и дозволе рад зелене пијаце и других продајних објекта хране на "Градској тржници", истичући да би рад истих и "социјалну дистанцу" додатно обезбједила њихова чуварска служба.

Бањалучка Тржница је у допису Републичком штабу за ванредне ситуације затражила да се дозволи рад велепродаје воћа и поврћа на "Новој пијаци", у склопу које се налази и двије пољоапотеке и маркет прехране.

- Одлука о забрани рада је у супротности са одобрењем за рад осталих објеката трговинске дјелатности прехрамбених производа на подручју Бањалуке због тог што се на "Новој пијаци" врши велепродаја воћа и поврћа, као и снабдијевање истим здравствених установа у граду, већине маркета који врше продају прехрамбених производа, производних предузећа, а тиме и врћине становника града на Врбасу - стоји у допису у ком се наводи да се на "Новој пијаци", која је затворена 17. марта, снабдијевају и све оближње општине.

Увјеравају да велепродаја воћа и поврћа која се врши на отвореном простору из намјенски уређених монтажних објеката задовољава све санитарно-хигијенске услове, као и да се продаја врши "на велико" у присуству мањег броја купаца, јер се не ради о појединачној куповини за домаћинства.

Упозоравају да ће стриктна примјена наредбе о забрани рада "Нове пијаце" довести до несташице воћа и поврћа у врло кратком року на подручју града и регије, омогућити продају воћа и поврћа на црно без хигијенско-санитарног надзора, онемогућити рад најбоље снабдјевених пољоапотека и ускратити домаћим пољопривредницима могућност пласмана њихових производа из пластеника велетрговцима. А.Ј.Р.

Достава

Из бањалучке Тржнице обавјештавају купце да телефонски могу поручити доставу потребних намирница и остале робе из њиховог асортимана на територији града, наводећи да је цијена иста као да је роба купљена лично у продавници. Грађани Бањалуке потребне намирнице и другу робу поручити на бројеве телефона: маркет прехране 051/222-496, пољопривредна апотека 051/222-491, беби опрема 065/751-989, бијела техника и кућне потрепштине 065/637-874, 066/270-551, водо и електроматеријал 065/343-109.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана