Rukovodstvo banjalučke Tržnice uputilo dopis nadležnima: Omogućiti prodaju voća i povrća

A.J.R.
Rukovodstvo banjalučke Tržnice uputilo dopis nadležnima: Omogućiti prodaju voća i povrća

BANjALUKA - Rukovodstvo banjalučke Tržnice zatražilo je od gradskih i republičkih vlasti da se omogući rad "Gradske tržnice" i "Nove pijace" za vrijeme trajanja vanrednih mjera.

U dopisu koji je upućen gradonačelniku Banjaluke, Štabu za vanredne situacije i Odjeljenju za inspekcijske poslove grada navodi se da je "Gradska tržnica", po naredbi gradonačelnika zatvorena 22. marta, naglašavajući da je takva odluka dijelom u suprotnosti sa odobrenjem za rad ostalih objekata trgovinske djelatnosti na području grada jer se u tom poslovnom objektu nalaze i poslovni prostori u kojima radi apoteka, poljoapoteka, marketi prehrane, te samostalne radnje za promet mesa i ribe.

- Prodaja voća i povrća na "Gradskoj tržnici" se vršila uz ispunjavanje svih sanitarno higijenskih uslova, kao i trgovine navedene namjene kojim je dozvoljen rad u vanrednim okolnostima. U tržnim centrima se dozvoljava prodaja voća i povrća koje svi kupci prevrću rukama dok biraju, a ovdje svježe povrće iz staklenika i voće, trgovac na tezgi sa rukavicama važe i sa pristojne distance daje kupcu - navodi se u dopisu Tržnice u kojem mole gradske vlasti da razmotre njihov zahtjev i dozvole rad zelene pijace i drugih prodajnih objekta hrane na "Gradskoj tržnici", ističući da bi rad istih i "socijalnu distancu" dodatno obezbjedila njihova čuvarska služba.

Banjalučka Tržnica je u dopisu Republičkom štabu za vanredne situacije zatražila da se dozvoli rad veleprodaje voća i povrća na "Novoj pijaci", u sklopu koje se nalazi i dvije poljoapoteke i market prehrane.

- Odluka o zabrani rada je u suprotnosti sa odobrenjem za rad ostalih objekata trgovinske djelatnosti prehrambenih proizvoda na području Banjaluke zbog tog što se na "Novoj pijaci" vrši veleprodaja voća i povrća, kao i snabdijevanje istim zdravstvenih ustanova u gradu, većine marketa koji vrše prodaju prehrambenih proizvoda, proizvodnih preduzeća, a time i vrćine stanovnika grada na Vrbasu - stoji u dopisu u kom se navodi da se na "Novoj pijaci", koja je zatvorena 17. marta, snabdijevaju i sve obližnje opštine.

Uvjeravaju da veleprodaja voća i povrća koja se vrši na otvorenom prostoru iz namjenski uređenih montažnih objekata zadovoljava sve sanitarno-higijenske uslove, kao i da se prodaja vrši "na veliko" u prisustvu manjeg broja kupaca, jer se ne radi o pojedinačnoj kupovini za domaćinstva.

Upozoravaju da će striktna primjena naredbe o zabrani rada "Nove pijace" dovesti do nestašice voća i povrća u vrlo kratkom roku na području grada i regije, omogućiti prodaju voća i povrća na crno bez higijensko-sanitarnog nadzora, onemogućiti rad najbolje snabdjevenih poljoapoteka i uskratiti domaćim poljoprivrednicima mogućnost plasmana njihovih proizvoda iz plastenika veletrgovcima. A.J.R.

Dostava

Iz banjalučke Tržnice obavještavaju kupce da telefonski mogu poručiti dostavu potrebnih namirnica i ostale robe iz njihovog asortimana na teritoriji grada, navodeći da je cijena ista kao da je roba kupljena lično u prodavnici. Građani Banjaluke potrebne namirnice i drugu robu poručiti na brojeve telefona: market prehrane 051/222-496, poljoprivredna apoteka 051/222-491, bebi oprema 065/751-989, bijela tehnika i kućne potrepštine 065/637-874, 066/270-551, vodo i elektromaterijal 065/343-109.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana