“Рода” ослонац у борби за потомство

Јелена Танацковић
“Рода” ослонац у борби за потомство

БАЊАЛУКА - Стерилитет је проблем са којим се суочава све више парова, а Удружење “Рода” је управо настало из њихове жеље да на површину извуку тему о којој се недовољно прича и помогну онима који се боре за потомство, како би роде што прије слетјеле и у њихов дом.

Крајем прошле године двадесетак Бањалучана одлучило је да се организује и оснује удружење, прво таквог типа у граду на Врбасу које окупља породице и појединце са проблемом стерилитета.

Предсједница Удружења Дијана Кузмановић истиче да свијест грађана о том проблему није на задовољавајућем нивоу, јер и даље постоје предрасуде које их спутавају да слободно и гласно говоре о томе кроз шта пролазе у борби за потомство.

- Сигурна сам да се крећемо у добром правцу, споро, али ипак напријед. Мислим да је мањак информација и едукације главни проблем. Када људи знају и када су упућени, мање је стида и више слободе - нагласила је за “Глас Српске” Кузмановићева.

Додала је се баве едукацијом, учествују у изради правилника града и пружању међусобне подршке и размјена података, као и сарадњом са другим сродним удружењима.

- Све активности усмјерене су само на једно, а то је очување репродуктивног здравља и проналажење што више могућности за остваривање трудноће код парова који то не могу природним путем - казала је Кузмановићева.

Истакла је да се дешава да парови испричају своју причу, али не желе да приступе удружењу да би олакшали своју борбу са стерилитетом.

- Тренутно имамо мање од 20 чланова. И сами познајемо те страхове, стрепње, бол, као и све емоције које прате те процесе те у потпуности разумијемо оне који имају проблем и ту смо да то промијенимо - рекла је Кузмановићева.

Иако су основани прије неколико мјесеци, усмјерили су све снаге да парове едукују и упуте у све могућности које су пред њима на путу да се остваре као родитељи.

- “Рода” жели да разбије њихов страх и да разговор о тој теми дигне не виши ниво, с циљем подизања наталитета у највећем граду Српске. Трудимо се да будемо професионална организација која сарађује са стручњацима из области гинекологије, урологије и свих грана медицине које могу помоћи успјешности процедуре вантјелесне оплодње - додала је Кузмановићева и позвала Бањалучане који имају овај проблем да им се јаве и придруже, јер заједно могу учинити више у борби за потомство.

Панел дискусије

“Рода” организује панел дискусије путем којих жене могу научити како да очувају репродутивно здравље, а истичу да ће на такве догађаје покушати да привуку и мушкарце.

- Имаћемо гостовање уролога који се бави репродуктивним здрављем, а у наредном периоду ћемо настојати да угостимо и нутриционисту, психолога, ендокринолога, хематолога и све оне карике које су неопходне да би један пар са проблемом стерилитета лакше дошао до трудноће - испричала је Дијана Кузмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана