“Roda” oslonac u borbi za potomstvo

Jelena Tanacković
“Roda” oslonac u borbi za potomstvo

BANjALUKA - Sterilitet je problem sa kojim se suočava sve više parova, a Udruženje “Roda” je upravo nastalo iz njihove želje da na površinu izvuku temu o kojoj se nedovoljno priča i pomognu onima koji se bore za potomstvo, kako bi rode što prije sletjele i u njihov dom.

Krajem prošle godine dvadesetak Banjalučana odlučilo je da se organizuje i osnuje udruženje, prvo takvog tipa u gradu na Vrbasu koje okuplja porodice i pojedince sa problemom steriliteta.

Predsjednica Udruženja Dijana Kuzmanović ističe da svijest građana o tom problemu nije na zadovoljavajućem nivou, jer i dalje postoje predrasude koje ih sputavaju da slobodno i glasno govore o tome kroz šta prolaze u borbi za potomstvo.

- Sigurna sam da se krećemo u dobrom pravcu, sporo, ali ipak naprijed. Mislim da je manjak informacija i edukacije glavni problem. Kada ljudi znaju i kada su upućeni, manje je stida i više slobode - naglasila je za “Glas Srpske” Kuzmanovićeva.

Dodala je se bave edukacijom, učestvuju u izradi pravilnika grada i pružanju međusobne podrške i razmjena podataka, kao i saradnjom sa drugim srodnim udruženjima.

- Sve aktivnosti usmjerene su samo na jedno, a to je očuvanje reproduktivnog zdravlja i pronalaženje što više mogućnosti za ostvarivanje trudnoće kod parova koji to ne mogu prirodnim putem - kazala je Kuzmanovićeva.

Istakla je da se dešava da parovi ispričaju svoju priču, ali ne žele da pristupe udruženju da bi olakšali svoju borbu sa sterilitetom.

- Trenutno imamo manje od 20 članova. I sami poznajemo te strahove, strepnje, bol, kao i sve emocije koje prate te procese te u potpunosti razumijemo one koji imaju problem i tu smo da to promijenimo - rekla je Kuzmanovićeva.

Iako su osnovani prije nekoliko mjeseci, usmjerili su sve snage da parove edukuju i upute u sve mogućnosti koje su pred njima na putu da se ostvare kao roditelji.

- “Roda” želi da razbije njihov strah i da razgovor o toj temi digne ne viši nivo, s ciljem podizanja nataliteta u najvećem gradu Srpske. Trudimo se da budemo profesionalna organizacija koja sarađuje sa stručnjacima iz oblasti ginekologije, urologije i svih grana medicine koje mogu pomoći uspješnosti procedure vantjelesne oplodnje - dodala je Kuzmanovićeva i pozvala Banjalučane koji imaju ovaj problem da im se jave i pridruže, jer zajedno mogu učiniti više u borbi za potomstvo.

Panel diskusije

“Roda” organizuje panel diskusije putem kojih žene mogu naučiti kako da očuvaju reprodutivno zdravlje, a ističu da će na takve događaje pokušati da privuku i muškarce.

- Imaćemo gostovanje urologa koji se bavi reproduktivnim zdravljem, a u narednom periodu ćemo nastojati da ugostimo i nutricionistu, psihologa, endokrinologa, hematologa i sve one karike koje su neophodne da bi jedan par sa problemom steriliteta lakše došao do trudnoće - ispričala je Dijana Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana