Рекреативци окупирали паркове

Јована Ивановић
Рекреативци окупирали паркове

БАЊАЛУКА - Да ужурбан живот са много стреса људе подстиче да више прибјегавају рекреацији у природи, потврђују призори из бањалучких паркова, гдје многобројни грађани љетне вечери проводе тренирајући на чистом ваздуху, ван фискултурних сала.

Љубитељи рекреативног трчања и активни спортисти у граду на Врбасу имају могућност да тренирају у неколико клубова, у којима истичу да су задовољни бројем чланова.

Тренер у бањалучкој школи трчања “Banjaluka running club” Давор Видовић рекао је за “Глас Српске” да све више грађана џогинг замјењује професионалним трчањем.

- Трчање је Бањалучанима све примамљивије. Овај спорт доживио је процват након пандемије вируса корона, свакодневно биљежимо повећање броја чланова - казао је Видовић, додајући да клуб тренутно броји око 60 чланова.

Истакао је да тренинге обављају у рекреативним зонама у Бањалуци, гдје се спремају за нове трофеје.

- Тренинге најчешће одржавамо у парку “Младен Стојановић”, на Бањ брду и на другим занимљивим локацијама, а наши тркачи се неријетко спремају и за разне полумаратонске и маратонске трке - рекао је Видовић.

Бањалучки полумаратон, како истиче, истрчао је велики број грађана. Осим тога, своје спортисте спремају и за трке у иностранству.

- Наши чланови су ишли на такмичења у Италију, Љубљану и многе друге градове у бившој Југославији - казао је Видовић.

Тренинзи су, како каже, некада лакши, некада не, али тркачи успјешно превазилазе све препреке. Видовић је појаснио да је за бављење овим спортом изузетно битна квалитетна опрема, а најбитније су квалитетне и удобне патике.

Тренер у “Тркачком рекреативном клубу” из Бањалуке Владимир Селец рекао је да је овај клуб, откада је основан, указивао на значајан утицај трчања на здрав начин живота.

Нагласио је да град на Врбасу нуди мноштво могућности за рекреацију и професионално бављење овим спортом.

- Бањалука је мјесто које пружа веома добре услове за тренирање овог спорта, јер су рекреативне зоне свуда по граду - казао је Селец.

Припреме

Рекреативци, али и професионалци имаће прилику да 11. септембра трче кроз најљепше градске алеје и паркове у оквиру трке “Бањалучка десетка”. Из удружења “Run and more community” истакли су да се након двогодишње паузе приводе крају припреме за ову трку, у којој најбоље учеснике чекају и вриједне награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана