Rekreativci okupirali parkove

Jovana Ivanović
Rekreativci okupirali parkove

BANjALUKA - Da užurban život sa mnogo stresa ljude podstiče da više pribjegavaju rekreaciji u prirodi, potvrđuju prizori iz banjalučkih parkova, gdje mnogobrojni građani ljetne večeri provode trenirajući na čistom vazduhu, van fiskulturnih sala.

Ljubitelji rekreativnog trčanja i aktivni sportisti u gradu na Vrbasu imaju mogućnost da treniraju u nekoliko klubova, u kojima ističu da su zadovoljni brojem članova.

Trener u banjalučkoj školi trčanja “Banjaluka running club” Davor Vidović rekao je za “Glas Srpske” da sve više građana džoging zamjenjuje profesionalnim trčanjem.

- Trčanje je Banjalučanima sve primamljivije. Ovaj sport doživio je procvat nakon pandemije virusa korona, svakodnevno bilježimo povećanje broja članova - kazao je Vidović, dodajući da klub trenutno broji oko 60 članova.

Istakao je da treninge obavljaju u rekreativnim zonama u Banjaluci, gdje se spremaju za nove trofeje.

- Treninge najčešće održavamo u parku “Mladen Stojanović”, na Banj brdu i na drugim zanimljivim lokacijama, a naši trkači se nerijetko spremaju i za razne polumaratonske i maratonske trke - rekao je Vidović.

Banjalučki polumaraton, kako ističe, istrčao je veliki broj građana. Osim toga, svoje sportiste spremaju i za trke u inostranstvu.

- Naši članovi su išli na takmičenja u Italiju, Ljubljanu i mnoge druge gradove u bivšoj Jugoslaviji - kazao je Vidović.

Treninzi su, kako kaže, nekada lakši, nekada ne, ali trkači uspješno prevazilaze sve prepreke. Vidović je pojasnio da je za bavljenje ovim sportom izuzetno bitna kvalitetna oprema, a najbitnije su kvalitetne i udobne patike.

Trener u “Trkačkom rekreativnom klubu” iz Banjaluke Vladimir Selec rekao je da je ovaj klub, otkada je osnovan, ukazivao na značajan uticaj trčanja na zdrav način života.

Naglasio je da grad na Vrbasu nudi mnoštvo mogućnosti za rekreaciju i profesionalno bavljenje ovim sportom.

- Banjaluka je mjesto koje pruža veoma dobre uslove za treniranje ovog sporta, jer su rekreativne zone svuda po gradu - kazao je Selec.

Pripreme

Rekreativci, ali i profesionalci imaće priliku da 11. septembra trče kroz najljepše gradske aleje i parkove u okviru trke “Banjalučka desetka”. Iz udruženja “Run and more community” istakli su da se nakon dvogodišnje pauze privode kraju pripreme za ovu trku, u kojoj najbolje učesnike čekaju i vrijedne nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana