Расте задужење града на 151,5 милиона КМ

Весна Поповић
Расте задужење града на 151,5 милиона КМ

Бањалука - Град планира да новим кредитом од 2,4 милиона КМ изгради мост преко Врбање код Инцела, чиме ће бити повећана задуженост Бањалуке на 151,5 милиона КМ. Наиме, у 2014. години дуг града по основу кредита био је 149,05 милиона КМ.

Коначну ријеч о новом кредиту даће одборници Скупштине града на идућем засједању.

Градоначелник Слободан Гаврановић потврдио је да би новим кредитом требало да буде финансирана изградња модерног моста преко Врбање у непосредној близини садашњег такозваног "жутог" моста иза Инцела.

- Првобитно је Министарство пољопривреде требало да обезбиједи новац за финансирање изградње тог моста из кредитних средства. Град је требало да обезбиједи новац за реконструкцију приступне саобраћајнице према Борику, што смо ми већ у буџету планирали. Међутим, дошло је до промјене планова, па је Министарство пољопривреде доставило приједлог граду да се изјасни да ли прихвата кредит по договореним условима, што је повољно - објаснио је Гаврановић.

Истакао је да се град одлучио да прихвати нови кредит.

- Коначан став треба да дају одборници Скупштине града, јер је изградња новог моста код Инцела неопходна - нагласио је Гаврановић.

У прошлогодишњим мајским поплавама мост код Инцела на улазу у насеље Чесма је оштећен. Висећи мост код "Витаминке", који је такође повезивао ово насеље са остатком града, срушио је набујали Врбас и у овој години није планирана његова изградња, јер је за његову изградњу потребно 24 милиона марака.

Начелник Одјељења за финансије Браниславка Јовандић је рекла да град у овој години за отплату дугорочних кредита треба из буџета да издвоји 20,03 милион КМ или 18,70 одсто редовних прихода остварених у претходној години.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Драшко Илић је рекао да је ово додатно кредитно задужење потребно како би био побољшан квалитет живота грађана.

- Лакше је отплаћивати кредит него не изградити мост. Ако према процјенама Одјељења за финансије град може отплаћивати тај кредит, а да то не угрожава функционисање град, онда га подржавам - појаснио је Илић.

Одборник ПДП-а Зоран Талић сматра да је град могао земљу на Паскулиној циглани продати Врховном суду РС за потребе изградње објекта, а тај новац искористити за изградњу моста умјесто што је парцела дата без накнаде.

- Новац се могао искористити за изградњу моста и то код "Витаминке", који грађани траже, а не код "Инцела". Тада не би било потребе да се додатно задужујемо. Слично се могло урадити и са земљиштем у Залужанима, које такође планирају да додијеле без накнаде Министарству унутрашњих послова РС. Накнада од продаје била би довољна за санацију штете од поплава - рекао је Талић.

Дуг у 2013. години

Према Информацији о кредитном задужењу града на крају 2013. укупан дуг града износио је 172,9 милиона КМ. У току 2013. године на име отплате кредита исплаћено је укупно 52,6 милиона КМ и то 45,1 милион КМ главнице, 7,1 милион КМ камате и 284.218 КМ осталих трошкова у вези са сервисирањем кредитних задужења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана