Радојичић: Само заједно можемо добити битку против епидемије корона вируса VIDEO

Г.С.
Радојичић: Само заједно можемо добити битку против епидемије корона вируса VIDEO

Предузећемо низ нових мјера како бисмо спријечили ширење вируса корона на подручју града. Од четвртка, 26. марта, биће у потпуности укинут јавни превоз на подручју Бањалуке, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић гостујући у Бањалучкој хроници ЕЛТА ТВ.

За потребе здравствених радника и других, неопходних служби биће организован тзв. коридорски превоз на линијама 17, 17 А и 1. Превоз на овим линијама биће потпуно бесплатан, а на суграђане се апелује да га користе они којима је то заиста неопходно.

Градоначелник Игор Радојичић појаснио је да ће, због потреба особа за инвалидитетом, од сутра бити у функцији посебан, такси превоз за персоналне асистенте особа са инвалидитетом, односно за њих педесетак. И овај вид превоза биће бесплатан. Потврђена је  одлука Управног одбора Центра за предшколско васпитање образовање да се за боравак деце у овом систему вртића за април се неће плаћати, док ће рачун за март бити умањен за 50 одсто, пошто су вртићи радили половину мјесеца, рекао је Радојичић.

Говорећи о актуелној епидемилиошкој ситуацији, Радојичић је најавио да ће, по наредби Штаба, у наредним данима у Раковачким барама бити формиран шаторски карантин у којем ће бити организован смјештај за особе које не поштују режим кућне изолације.

Коментаришући све што је до сада предузето како би се спријечило ширење вируса корона, Радојичић је истакао да је Град брижљиво припремљеним  мјерама, постигао зацртани  циљ,  да се успори ширење епидемије. „Циљ је био да се спријечи пренос са човјека на човјека, забранама, ограничењима, онемогућавањем јавних окупљања, који су потенцијална пријетња за преношење вируса са човјека на човјека и да се не преоптерети здравствени систем односно да имамо што мање лица са тежим клиничким сликама. Једноставно,  жељели смо да ту криву броја обољелих што више успоримо, и чини се да смо тај примарни циљ ипак остварили.  Велики успјех био је гашење нултог кластера, већ истичу рокови за други, па и трећи кластер. Како ће то ићи даље тешко је предвидјети, обзиром да букти епидемија у сусједним земљама. Ми смо понављам, ипак успјели исконтролисати кластере, имамо контролисани број обољелих, али нас сада брине велики број наших људи који се вратио из иностранства, да се ту не појави неко ново жариште.“  каже бањалучки градоначелник.

Радојичић је нагласио да је, до сада, велику улогу одиграо бањалучки Дом здравља, чије особље ради један веома напоран, и ризичан посао,  да је веома битно да не дође до оболијевања здравствених радника, те да се „не усели вирус у саме објекта Дома здравља“, јер смо видјели како је у другим земљама то направило огромне проблеме.

На питање, да ли се мјере Градског штаба за ванредне ситуације досљедно поштују, Радојичић је изразио захвалност грађанима Бањалуке на поштовању донесених мјера.  „Генерално се мјере добро поштују. Наши контролни органи су посљедњих неколико седмице контролисали све, од поштовања забране рада и радног времена појединих трговинских радњи, поштовања радничких права, па до тога да наша Комунална полиција сада детаљно контролише како грађани поштују одлуке о  кућној изолацији.“ каже Радојичић, напомињући да се сада настављају контроле цијена у маркетима које су одлукама републичких иниституција враћене на ниво од прије петог марта. 

Радојичић је напоменуо да је Град учинио све да изађе у сусрет лицима старијим од 65 година, трудницама, и лицима са инвалидитетом, којима је, превасходно звог њихове безбједности и превентиве, онемогућено  кретање. Циљ је био  да кроз организовану доставу намирница, они  буду добро снабдјевени и уједно остану у домовима.   Ту је град увео 4 линије подршке за старије особе, од подршке преко ЗЕВ-ова, родбине и комшија, затим путем Црвеног крста, трећа линија је преко Центра за социјални рад, и коначно четврта, путем доставног сервиса на број 065 01 02 03, који за сада функционише без застоја јер није достигнут број наруџби од преко 1500 достава дневно. „Понављам да је систем доставе басплатан и наручилац плаћа само намирнице по малопродајној цијени.“ каже Радојичић.  Он је нагласио да град сада покушава пронаћи модалитет доставе лијекова.

Говорећи о мјерама којима се регулише рад појединих радњи, први човјек града је рекао да су оне усаглашене са Републичким институцијама, те да, због сложености ситуације,  вриједи правио да је на снази рестриктивнија мјера. У суштини омогућен је рад само оним дјелатностима, које су неопходне за овај минимум активног живота који се тренутно одвија.  Осврнувши се на проблеме са којима се суочавају привредници због ванредне ситуације, Радојичић је рекао да се спрема сет мјера на свим нивоима. 

Радојичић је гостујући у Бањалучкој хроници подсјетио да ће бити утврђена одговорност због чега је минулог викенда град остао без гријања, јер како каже, комуналне службе морају да раде. Он је нагласио да живот ипак није стао и да се  овом тренутку реализује читав низ комуналних и инфраструктурних пројеката.

Бањалучки градоначленик је, на крају, још једном позвао суграђане, да схвате ситуацију, да поштују мјере. „Ако немамо 200 000 посвећених људи, који ће схватити ситуацију, који ће поштовати и проводити мјере, онда имамо озбиљан проблем. За сада имамо ситуацију под контролом, успјех је што у четвртој седмици још немамо нити једну жртву. Свим овим превентивним мјерама, заједно са грађанима, ми смо за сада успјели да све  исконтролишемо. То не значи да било ко може сутра да се опусти. Дакле, морамо бити потпуно посвећени спровођењу мјера, сви заједно,  без обзира на годише, без обзира који посао радимо, неко ће највише помоћи тиме што ће остати код куће, зашитити себе и друге. Ако неко не буде поштовао правила кућне изолације завршиће у шатору на Раковачким барама. Одмах да кажем да нисмо прихватили понуду хотела, који су то били спремни, али извините, онај ко крши правила кућне изолације – неће ићи у хотел. Ми смо спремили још четири објекта за прихват обољелих, али надамо се да то тога неће доћи, а неће, уколико се грађани буду придржавали прописаних мјера.“ закључио је Радојичић гостовање у Бањалучкој хроници ЕЛТА ТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана