Radojičić: Samo zajedno možemo dobiti bitku protiv epidemije korona virusa VIDEO

G.S.
Radojičić: Samo zajedno možemo dobiti bitku protiv epidemije korona virusa VIDEO

Preduzećemo niz novih mjera kako bismo spriječili širenje virusa korona na području grada. Od četvrtka, 26. marta, biće u potpunosti ukinut javni prevoz na području Banjaluke, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić gostujući u Banjalučkoj hronici ELTA TV.

Za potrebe zdravstvenih radnika i drugih, neophodnih službi biće organizovan tzv. koridorski prevoz na linijama 17, 17 A i 1. Prevoz na ovim linijama biće potpuno besplatan, a na sugrađane se apeluje da ga koriste oni kojima je to zaista neophodno.

Gradonačelnik Igor Radojičić pojasnio je da će, zbog potreba osoba za invaliditetom, od sutra biti u funkciji poseban, taksi prevoz za personalne asistente osoba sa invaliditetom, odnosno za njih pedesetak. I ovaj vid prevoza biće besplatan. Potvrđena je  odluka Upravnog odbora Centra za predškolsko vaspitanje obrazovanje da se za boravak dece u ovom sistemu vrtića za april se neće plaćati, dok će račun za mart biti umanjen za 50 odsto, pošto su vrtići radili polovinu mjeseca, rekao je Radojičić.

Govoreći o aktuelnoj epidemilioškoj situaciji, Radojičić je najavio da će, po naredbi Štaba, u narednim danima u Rakovačkim barama biti formiran šatorski karantin u kojem će biti organizovan smještaj za osobe koje ne poštuju režim kućne izolacije.

Komentarišući sve što je do sada preduzeto kako bi se spriječilo širenje virusa korona, Radojičić je istakao da je Grad brižljivo pripremljenim  mjerama, postigao zacrtani  cilj,  da se uspori širenje epidemije. „Cilj je bio da se spriječi prenos sa čovjeka na čovjeka, zabranama, ograničenjima, onemogućavanjem javnih okupljanja, koji su potencijalna prijetnja za prenošenje virusa sa čovjeka na čovjeka i da se ne preoptereti zdravstveni sistem odnosno da imamo što manje lica sa težim kliničkim slikama. Jednostavno,  željeli smo da tu krivu broja oboljelih što više usporimo, i čini se da smo taj primarni cilj ipak ostvarili.  Veliki uspjeh bio je gašenje nultog klastera, već ističu rokovi za drugi, pa i treći klaster. Kako će to ići dalje teško je predvidjeti, obzirom da bukti epidemija u susjednim zemljama. Mi smo ponavljam, ipak uspjeli iskontrolisati klastere, imamo kontrolisani broj oboljelih, ali nas sada brine veliki broj naših ljudi koji se vratio iz inostranstva, da se tu ne pojavi neko novo žarište.“  kaže banjalučki gradonačelnik.

Radojičić je naglasio da je, do sada, veliku ulogu odigrao banjalučki Dom zdravlja, čije osoblje radi jedan veoma naporan, i rizičan posao,  da je veoma bitno da ne dođe do obolijevanja zdravstvenih radnika, te da se „ne useli virus u same objekta Doma zdravlja“, jer smo vidjeli kako je u drugim zemljama to napravilo ogromne probleme.

Na pitanje, da li se mjere Gradskog štaba za vanredne situacije dosljedno poštuju, Radojičić je izrazio zahvalnost građanima Banjaluke na poštovanju donesenih mjera.  „Generalno se mjere dobro poštuju. Naši kontrolni organi su posljednjih nekoliko sedmice kontrolisali sve, od poštovanja zabrane rada i radnog vremena pojedinih trgovinskih radnji, poštovanja radničkih prava, pa do toga da naša Komunalna policija sada detaljno kontroliše kako građani poštuju odluke o  kućnoj izolaciji.“ kaže Radojičić, napominjući da se sada nastavljaju kontrole cijena u marketima koje su odlukama republičkih inistitucija vraćene na nivo od prije petog marta. 

Radojičić je napomenuo da je Grad učinio sve da izađe u susret licima starijim od 65 godina, trudnicama, i licima sa invaliditetom, kojima je, prevashodno zvog njihove bezbjednosti i preventive, onemogućeno  kretanje. Cilj je bio  da kroz organizovanu dostavu namirnica, oni  budu dobro snabdjeveni i ujedno ostanu u domovima.   Tu je grad uveo 4 linije podrške za starije osobe, od podrške preko ZEV-ova, rodbine i komšija, zatim putem Crvenog krsta, treća linija je preko Centra za socijalni rad, i konačno četvrta, putem dostavnog servisa na broj 065 01 02 03, koji za sada funkcioniše bez zastoja jer nije dostignut broj narudžbi od preko 1500 dostava dnevno. „Ponavljam da je sistem dostave basplatan i naručilac plaća samo namirnice po maloprodajnoj cijeni.“ kaže Radojičić.  On je naglasio da grad sada pokušava pronaći modalitet dostave lijekova.

Govoreći o mjerama kojima se reguliše rad pojedinih radnji, prvi čovjek grada je rekao da su one usaglašene sa Republičkim institucijama, te da, zbog složenosti situacije,  vrijedi pravio da je na snazi restriktivnija mjera. U suštini omogućen je rad samo onim djelatnostima, koje su neophodne za ovaj minimum aktivnog života koji se trenutno odvija.  Osvrnuvši se na probleme sa kojima se suočavaju privrednici zbog vanredne situacije, Radojičić je rekao da se sprema set mjera na svim nivoima. 

Radojičić je gostujući u Banjalučkoj hronici podsjetio da će biti utvrđena odgovornost zbog čega je minulog vikenda grad ostao bez grijanja, jer kako kaže, komunalne službe moraju da rade. On je naglasio da život ipak nije stao i da se  ovom trenutku realizuje čitav niz komunalnih i infrastrukturnih projekata.

Banjalučki gradonačlenik je, na kraju, još jednom pozvao sugrađane, da shvate situaciju, da poštuju mjere. „Ako nemamo 200 000 posvećenih ljudi, koji će shvatiti situaciju, koji će poštovati i provoditi mjere, onda imamo ozbiljan problem. Za sada imamo situaciju pod kontrolom, uspjeh je što u četvrtoj sedmici još nemamo niti jednu žrtvu. Svim ovim preventivnim mjerama, zajedno sa građanima, mi smo za sada uspjeli da sve  iskontrolišemo. To ne znači da bilo ko može sutra da se opusti. Dakle, moramo biti potpuno posvećeni sprovođenju mjera, svi zajedno,  bez obzira na godiše, bez obzira koji posao radimo, neko će najviše pomoći time što će ostati kod kuće, zašititi sebe i druge. Ako neko ne bude poštovao pravila kućne izolacije završiće u šatoru na Rakovačkim barama. Odmah da kažem da nismo prihvatili ponudu hotela, koji su to bili spremni, ali izvinite, onaj ko krši pravila kućne izolacije – neće ići u hotel. Mi smo spremili još četiri objekta za prihvat oboljelih, ali nadamo se da to toga neće doći, a neće, ukoliko se građani budu pridržavali propisanih mjera.“ zaključio je Radojičić gostovanje u Banjalučkoj hronici ELTA TV.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana