Радојичић: Подршка за пројекте “Удаса”

Срна
Радојичић: Подршка за пројекте “Удаса”

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да ће град подржати иницијативу Организације ампутираца “Удас” да се особама са инвалидитетом обезбиједи адекватна парцела у околини града како би се, на некомерцијалној основи, могле бавити урбаном пољопривредом.

Радојичић је током данашње посјете “Удасу” нагласио да ће ускоро бити понуђена локација на којој би ова организација, али и друга удружења грађана, имала могућност да се баве урбаном пољопривредом.

Он је у изјави новинарима нагласио да Бањалука улази у велики пројекат активног управљања имовином гдје ће градску имовину, прије свега земљиште, настојати користити на рационалнији и квалитетнији начин, поготово ако је ријеч о пољопривредном земљишту.

“Основни циљ је да пољопривредно земљиште, које је у власништву града, ставимо у функцију добробити грађана, односно да земљиште не буде запуштено. Имамо лијепо искуство са градским баштама, што је одличан примјер”, навео је Радојичић.

Када је ријеч о помоћи лицима са инвалидитетом, Радојичић је нагласио да је град Бањалука пред потписом новог седмогодишњег уговора са превозницима у јавном градском превозу и да ће бити уведени нови стандарди.

Он је истакао да је један од нових стандарда које је град поставио пред превознике да у року, не дужем од пет година, сви аутобуси буду прилагођени особама са инвалидитетом, односно да имају улазну рампу.

Предсједник “Удаса” Жељко Волаш изјавио је да ова организација, заједно са Градском управом Бањалука и међународним организацијама, константно ради на побољшањеу услова живота лица са инвалидидтетом.

“Заједно радимо на јачању капацитета удружења која окупљају особе са инвалидитетом, грађанском учешћу ових лица у доношењу одлука, праћењу политика које доноси град, а тичу се ове популације”, рекао је Волаш.

Волаш је истакао да је циљ јачање улоге грађана и организација које окупљају особе са инвалидитетом, нагласивши да је укидање баријера једна од кључних мјера за укључивање ових људи у редовне животне активности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана