Radojičić: Podrška za projekte “Udasa”

Srna
Radojičić: Podrška za projekte “Udasa”

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da će grad podržati inicijativu Organizacije amputiraca “Udas” da se osobama sa invaliditetom obezbijedi adekvatna parcela u okolini grada kako bi se, na nekomercijalnoj osnovi, mogle baviti urbanom poljoprivredom.

Radojičić je tokom današnje posjete “Udasu” naglasio da će uskoro biti ponuđena lokacija na kojoj bi ova organizacija, ali i druga udruženja građana, imala mogućnost da se bave urbanom poljoprivredom.

On je u izjavi novinarima naglasio da Banjaluka ulazi u veliki projekat aktivnog upravljanja imovinom gdje će gradsku imovinu, prije svega zemljište, nastojati koristiti na racionalniji i kvalitetniji način, pogotovo ako je riječ o poljoprivrednom zemljištu.

“Osnovni cilj je da poljoprivredno zemljište, koje je u vlasništvu grada, stavimo u funkciju dobrobiti građana, odnosno da zemljište ne bude zapušteno. Imamo lijepo iskustvo sa gradskim baštama, što je odličan primjer”, naveo je Radojičić.

Kada je riječ o pomoći licima sa invaliditetom, Radojičić je naglasio da je grad Banjaluka pred potpisom novog sedmogodišnjeg ugovora sa prevoznicima u javnom gradskom prevozu i da će biti uvedeni novi standardi.

On je istakao da je jedan od novih standarda koje je grad postavio pred prevoznike da u roku, ne dužem od pet godina, svi autobusi budu prilagođeni osobama sa invaliditetom, odnosno da imaju ulaznu rampu.

Predsjednik “Udasa” Željko Volaš izjavio je da ova organizacija, zajedno sa Gradskom upravom Banjaluka i međunarodnim organizacijama, konstantno radi na poboljšanjeu uslova života lica sa invalididtetom.

“Zajedno radimo na jačanju kapaciteta udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, građanskom učešću ovih lica u donošenju odluka, praćenju politika koje donosi grad, a tiču se ove populacije”, rekao je Volaš.

Volaš je istakao da je cilj jačanje uloge građana i organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom, naglasivši da je ukidanje barijera jedna od ključnih mjera za uključivanje ovih ljudi u redovne životne aktivnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana