Радојичић: Лажне информације о блокади Бањалуке довеле до панике, МУП испитује ко стоји иза дезинформација

ГС
Радојичић: Лажне информације о блокади Бањалуке довеле до панике, МУП испитује ко стоји иза дезинформација

БАЊАЛУКА – Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић демантовао је наводе који су се појавили на друштвеним мрежама о наводној потпуној блокади града, истичући да Штаб није разматрао мјеру блокаде те да је од МУП-а затражено да испита ко стоји иза таквих лажних вијести.

Радојичић је рекао да је ова дезинформација довела до гужви у трговачким радњама и неоправданог страха и ширења панике.

Истакао је да је ситуација у граду под контролом и да се проводе наложене мјере, пренио је РТРС.

Он је позвао грађане да не подлијежу дезинформацијама, попут тога да ће град бити потпуно затворен.

- Градски штаб није разматрао потпуно затварање града и свих дјелатности у граду. Одржавамо мјере које су на снази од 17. марта. Затражили смо од Министарства унутрашњих послова да испита одакле је кренула ова информација, која може бити кажњива и која је изазвала нови потрошачки талас у продавницама - рекао је Радојичић.

Напоменуо је да јавности град благовремено саопштава све податке и мјере и да нема потребе да се информишу на принципу "рекла-казала".
Радојичић је истакао да у протекла 24 часа два лица нису поштовала мјеру кућне изолације, те да су пријављена инспекцији и полицији.
Радојичић је рекао да је у граду укинут градски превоз, односно уведен такозвани раднички превоз који ће превозити оне који иду на посао.
- Ограничен је број полазака и превоз је бесплатан, односно финансира га град - рекао је Радојичић.

Радојичић је најавио да ће Штаб у суботу, 28. марта, разматрати даље мјере и евентуално продужење актуелних мјера у складу са епидемиолошком ситуацијом.
Он очекује да до суботе буду достављени и приједлози који би се односили на одређене олакшице или помоћ привреди и предузетницима, а које би требало да размотри Скупштина града или неки други надлежни орган.
Радојичић је истакао да је у бањалучком насељу Раковачке Баре успостављен карантин, односно шаторски камп, за особе које прекрше кућну изолацију.

Он је додао да су успостављена још три градска кампа, капацитета 150 особа, и то у Спортској дворани "Обилићево", Дому здравља Обилићево и Центру "Заштити ме" за лица која уђу у БиХ и буде утврђено да су негативна на тесту, а препоручена им је изолација.
- Разлог за ову мјеру је што нам се појавио већи број лица, не само у Бањалуци, већ на подручју Српске, која не поштују мјере кућне изолације, дају лажне или нетачне адресе и онда таква лица остају потенцијални преносиоци болести и појединци које не контролишемо - рекао је Радојичић.

Он је додао да ће у случају потребе бити формирано још градских карантина.

Штаб за ванредне ситуације града Бањалуке упутио је данас јавни позив за здравствене установе – апотеке које желе да се укључе у акцију доставе лијекова особама старијим од 65 година.
- Позив је отворен 48 часова, са намјером да сервис доставе лијекова буде у функцији од понедјељка, 30. марта - саопштено је након Градског штаба за ванредне ситуације.

У оквиру ове акције, особама старије од 65 година, којима је забрањено кретање због актуелне епидемиолошке ситуације, биће омогућена достава лијекова на кућном прагу, без плаћања трошкова доставе.
- Лијекови ће бити достављани у оквиру акције „Нисте сами“, којом је је од 19. марта омогућена достава животних намирницима особа старијим од 65 година - рекао је Радојичић.

Према подацима здравствених служби, на подручју Бањалуке укупно су регистровано 83 особа, инфициране корона вирусом, а у режиму кућне изолације налазе се 1.272 особе.
- У Дому здравља Бањалука у протекла 24 часа прегледано је 67 лица са акутним респираторним тегобама - рекла је директор ове здравствене установе Невена Тодоровић.

Она је, након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације, навела да ће бити приморани да смање број радних дана у амбулантама Борковићи, Голеши, Мишин Хан, Верићи и Паприковац, а све информације о новом распореду биће доступне на сајту Градске управе и Дома здравља.
- Градски карантин налазиће се на горњем спрату амбуланте у насељу Обилићево, док ће у приземљу она на приземљу несметано радити - додала је Тодоровићева.

Она је појаснила да ће Дом здравља пружати услуге и у републичком карантину у Студентском дому, те ће амбуланта која је служила за преглед лица која су позитивна на вирус корона у насељу Долац бити пребачена у Студентски дом, гдје ће бити прегледана заражена лица и она за која се сумња да су заражена. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана