Radojičić: Lažne informacije o blokadi Banjaluke dovele do panike, MUP ispituje ko stoji iza dezinformacija

GS
Radojičić: Lažne informacije o blokadi Banjaluke dovele do panike, MUP ispituje ko stoji iza dezinformacija

BANjALUKA – Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić demantovao je navode koji su se pojavili na društvenim mrežama o navodnoj potpunoj blokadi grada, ističući da Štab nije razmatrao mjeru blokade te da je od MUP-a zatraženo da ispita ko stoji iza takvih lažnih vijesti.

Radojičić je rekao da je ova dezinformacija dovela do gužvi u trgovačkim radnjama i neopravdanog straha i širenja panike.

Istakao je da je situacija u gradu pod kontrolom i da se provode naložene mjere, prenio je RTRS.

On je pozvao građane da ne podliježu dezinformacijama, poput toga da će grad biti potpuno zatvoren.

- Gradski štab nije razmatrao potpuno zatvaranje grada i svih djelatnosti u gradu. Održavamo mjere koje su na snazi od 17. marta. Zatražili smo od Ministarstva unutrašnjih poslova da ispita odakle je krenula ova informacija, koja može biti kažnjiva i koja je izazvala novi potrošački talas u prodavnicama - rekao je Radojičić.

Napomenuo je da javnosti grad blagovremeno saopštava sve podatke i mjere i da nema potrebe da se informišu na principu "rekla-kazala".
Radojičić je istakao da u protekla 24 časa dva lica nisu poštovala mjeru kućne izolacije, te da su prijavljena inspekciji i policiji.
Radojičić je rekao da je u gradu ukinut gradski prevoz, odnosno uveden takozvani radnički prevoz koji će prevoziti one koji idu na posao.
- Ograničen je broj polazaka i prevoz je besplatan, odnosno finansira ga grad - rekao je Radojičić.

Radojičić je najavio da će Štab u subotu, 28. marta, razmatrati dalje mjere i eventualno produženje aktuelnih mjera u skladu sa epidemiološkom situacijom.
On očekuje da do subote budu dostavljeni i prijedlozi koji bi se odnosili na određene olakšice ili pomoć privredi i preduzetnicima, a koje bi trebalo da razmotri Skupština grada ili neki drugi nadležni organ.
Radojičić je istakao da je u banjalučkom naselju Rakovačke Bare uspostavljen karantin, odnosno šatorski kamp, za osobe koje prekrše kućnu izolaciju.

On je dodao da su uspostavljena još tri gradska kampa, kapaciteta 150 osoba, i to u Sportskoj dvorani "Obilićevo", Domu zdravlja Obilićevo i Centru "Zaštiti me" za lica koja uđu u BiH i bude utvrđeno da su negativna na testu, a preporučena im je izolacija.
- Razlog za ovu mjeru je što nam se pojavio veći broj lica, ne samo u Banjaluci, već na području Srpske, koja ne poštuju mjere kućne izolacije, daju lažne ili netačne adrese i onda takva lica ostaju potencijalni prenosioci bolesti i pojedinci koje ne kontrolišemo - rekao je Radojičić.

On je dodao da će u slučaju potrebe biti formirano još gradskih karantina.

Štab za vanredne situacije grada Banjaluke uputio je danas javni poziv za zdravstvene ustanove – apoteke koje žele da se uključe u akciju dostave lijekova osobama starijim od 65 godina.
- Poziv je otvoren 48 časova, sa namjerom da servis dostave lijekova bude u funkciji od ponedjeljka, 30. marta - saopšteno je nakon Gradskog štaba za vanredne situacije.

U okviru ove akcije, osobama starije od 65 godina, kojima je zabranjeno kretanje zbog aktuelne epidemiološke situacije, biće omogućena dostava lijekova na kućnom pragu, bez plaćanja troškova dostave.
- Lijekovi će biti dostavljani u okviru akcije „Niste sami“, kojom je je od 19. marta omogućena dostava životnih namirnicima osoba starijim od 65 godina - rekao je Radojičić.

Prema podacima zdravstvenih službi, na području Banjaluke ukupno su registrovano 83 osoba, inficirane korona virusom, a u režimu kućne izolacije nalaze se 1.272 osobe.
- U Domu zdravlja Banjaluka u protekla 24 časa pregledano je 67 lica sa akutnim respiratornim tegobama - rekla je direktor ove zdravstvene ustanove Nevena Todorović.

Ona je, nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije, navela da će biti primorani da smanje broj radnih dana u ambulantama Borkovići, Goleši, Mišin Han, Verići i Paprikovac, a sve informacije o novom rasporedu biće dostupne na sajtu Gradske uprave i Doma zdravlja.
- Gradski karantin nalaziće se na gornjem spratu ambulante u naselju Obilićevo, dok će u prizemlju ona na prizemlju nesmetano raditi - dodala je Todorovićeva.

Ona je pojasnila da će Dom zdravlja pružati usluge i u republičkom karantinu u Studentskom domu, te će ambulanta koja je služila za pregled lica koja su pozitivna na virus korona u naselju Dolac biti prebačena u Studentski dom, gdje će biti pregledana zaražena lica i ona za koja se sumnja da su zaražena. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana