Радојичић: Бањалука на путу постепеног завршетка епидемије

Срна
Радојичић: Бањалука на путу постепеног завршетка епидемије

БАЊАЛУКА- Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да се град налази на путу постепеног завршетка епидемије вируса корона.

Радојичић је рекао да се тренутни ток епидемије полако смирује, уз опадање броја обољелих.

Он је на конференцији за новинаре након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације изјавио да садашњи просјеци у вези са вирусом говоре да се стање побољшава, али да и даље треба бити опрезан јер је вирус присутан у популацији и могућа су нова жаришта као што се дешава у неким околним земљама.

“Добра је вијест да се стање поправља. О томе говоре садашњи тродневни и седмодневни просјеци у односу на протеклих готово три мјесеца када смо имали нетипично кретање епидемије. Надам се да се налазимо на силазној путањи, односно да идемо ка крају епидемије у Републици Српској и Бањалуци”, појаснио је Радојичић.

Он је рекао да је градски Штаб оцијенио да су уведеним мјерама у претходна три мјесеца остварени основни циљеви да се спријечи неконтролисано ширење епидемије, оболијевање превеликог броја Бањалучана и превелик број смртних случајева од вируса.

“На самим улазним вратима смо спријечили ширење епидемије, а здравствени систем ниједном није био преоптерећен”, рекао је Радојичић и додао да ће градски органи у наредном периоду усвојити извјештаје о раду локалних карантина који су укинути.

Он је навео да свака дјелатност у граду има нова и посебна упутства за рад, од трговина, до вртића и јавног превоза.

“Сада је тежиште на контроли поштовања мјера у овим дјелатностима. У овом моменту смо на том плану веома задовољни, а грађани у највећој мјери поштују нови начин функционисања”, рекао је Радојичић.

Он је додао да су од понедјељка, 18. маја, дозвољени спортски тренинзи, али да има још сектора чији је рад и даље забрањен.

“Повећава се интерес за слање дјеце у јавне и приватне вртиће али, према упутствима, у њима и даље требају бити мање групе малишана. У области саобраћаја ћемо од наредног понедјељка увести још више линија градског превоза”, најавио је Радојичић.

Он је рекао да и даље нема договора са превозницима у вези са смањењем цијена возних карата с обзиром на појефтињење горива.

“Они говоре да им је дјелатност била и још је дјелимично забрањена. Траже субвенције и сматрају да су и у садашњој ситуацији оштећени. Ипак, наставићемо разговоре”, рекао је Радојичић.

Он је навео да су градске службе до сада примиле неколико хиљада захтјева за субвенције, олакшице и отписе на чијој обради се ради.

Радојичић је најавио да ће ванредна сједница Скупштине града бити одржана у сриједу, 27. маја, те да су главна тема финансије, односно нацрт ребаланса градског буџета који износи 147 милиона КМ и мањи је за три милиона у односу на претходни буџетски оквир.

“Због епидемије смо имали знатан пад јавних прихода који је до 15. маја износио око 11 милиона КМ у односу на план. Процјене су да ће до краја године тај пад ићи чак до 30 милиона КМ. То подразумијева потпуно реструктурисање градских финансија, а наш став је и даље да не одустајемо од капиталних инвестиција важних за развој Бањалуке”, поручио је Радојичић.

Он је рекао да је, уз разне уштеде, планирана емисија обвезница за капитална улагања у вриједности од 12 милиона КМ, те расподјела суфицита од седам милиона КМ из прошле и претходних година.

“Репрограмирали смо главницу отплате нашег дуга и гаранција од око четири милиона КМ”, навео је Радојичић.

Он је рекао да ће се на сједници градске Скупштине наћи и приједлог измјене скупштинске одлуке према којој ће привредни субјекти, који су подизали кредите од 12. марта, моћи да се пријаве за субвенцију камате на подигнуте кредите због кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана