Radojičić: Banjaluka na putu postepenog završetka epidemije

Srna
Radojičić: Banjaluka na putu postepenog završetka epidemije

BANjALUKA- Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da se grad nalazi na putu postepenog završetka epidemije virusa korona.

Radojičić je rekao da se trenutni tok epidemije polako smiruje, uz opadanje broja oboljelih.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije izjavio da sadašnji prosjeci u vezi sa virusom govore da se stanje poboljšava, ali da i dalje treba biti oprezan jer je virus prisutan u populaciji i moguća su nova žarišta kao što se dešava u nekim okolnim zemljama.

“Dobra je vijest da se stanje popravlja. O tome govore sadašnji trodnevni i sedmodnevni prosjeci u odnosu na proteklih gotovo tri mjeseca kada smo imali netipično kretanje epidemije. Nadam se da se nalazimo na silaznoj putanji, odnosno da idemo ka kraju epidemije u Republici Srpskoj i Banjaluci”, pojasnio je Radojičić.

On je rekao da je gradski Štab ocijenio da su uvedenim mjerama u prethodna tri mjeseca ostvareni osnovni ciljevi da se spriječi nekontrolisano širenje epidemije, obolijevanje prevelikog broja Banjalučana i prevelik broj smrtnih slučajeva od virusa.

“Na samim ulaznim vratima smo spriječili širenje epidemije, a zdravstveni sistem nijednom nije bio preopterećen”, rekao je Radojičić i dodao da će gradski organi u narednom periodu usvojiti izvještaje o radu lokalnih karantina koji su ukinuti.

On je naveo da svaka djelatnost u gradu ima nova i posebna uputstva za rad, od trgovina, do vrtića i javnog prevoza.

“Sada je težište na kontroli poštovanja mjera u ovim djelatnostima. U ovom momentu smo na tom planu veoma zadovoljni, a građani u najvećoj mjeri poštuju novi način funkcionisanja”, rekao je Radojičić.

On je dodao da su od ponedjeljka, 18. maja, dozvoljeni sportski treninzi, ali da ima još sektora čiji je rad i dalje zabranjen.

“Povećava se interes za slanje djece u javne i privatne vrtiće ali, prema uputstvima, u njima i dalje trebaju biti manje grupe mališana. U oblasti saobraćaja ćemo od narednog ponedjeljka uvesti još više linija gradskog prevoza”, najavio je Radojičić.

On je rekao da i dalje nema dogovora sa prevoznicima u vezi sa smanjenjem cijena voznih karata s obzirom na pojeftinjenje goriva.

“Oni govore da im je djelatnost bila i još je djelimično zabranjena. Traže subvencije i smatraju da su i u sadašnjoj situaciji oštećeni. Ipak, nastavićemo razgovore”, rekao je Radojičić.

On je naveo da su gradske službe do sada primile nekoliko hiljada zahtjeva za subvencije, olakšice i otpise na čijoj obradi se radi.

Radojičić je najavio da će vanredna sjednica Skupštine grada biti održana u srijedu, 27. maja, te da su glavna tema finansije, odnosno nacrt rebalansa gradskog budžeta koji iznosi 147 miliona KM i manji je za tri miliona u odnosu na prethodni budžetski okvir.

“Zbog epidemije smo imali znatan pad javnih prihoda koji je do 15. maja iznosio oko 11 miliona KM u odnosu na plan. Procjene su da će do kraja godine taj pad ići čak do 30 miliona KM. To podrazumijeva potpuno restrukturisanje gradskih finansija, a naš stav je i dalje da ne odustajemo od kapitalnih investicija važnih za razvoj Banjaluke”, poručio je Radojičić.

On je rekao da je, uz razne uštede, planirana emisija obveznica za kapitalna ulaganja u vrijednosti od 12 miliona KM, te raspodjela suficita od sedam miliona KM iz prošle i prethodnih godina.

“Reprogramirali smo glavnicu otplate našeg duga i garancija od oko četiri miliona KM”, naveo je Radojičić.

On je rekao da će se na sjednici gradske Skupštine naći i prijedlog izmjene skupštinske odluke prema kojoj će privredni subjekti, koji su podizali kredite od 12. marta, moći da se prijave za subvenciju kamate na podignute kredite zbog krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana