Раднички универзитет: Највеће интересовање за обућарски и ИТ сектор

Александар Стојановић
Раднички универзитет: Највеће интересовање за обућарски и ИТ сектор

БАЊАЛУКА - Занимања из области обраде дрвета и метала, обућарског и текстилног сектора, као и ИТ индустрије привлаче највећи број кандидата за преквалификацију, а кроз учионице на Радничком универзитету у протеклој години прошло је више од 60 полазника.

Рекла је ово за "Глас Српске" директорица Радничког универзитета Босиљка Радић и истакла да је циљ да ова образовна установа постане репрезентативан центар регионалног типа који ради искључиво на оспособљавању радника за потребе привреде.

- Трудимо се да највећи број мјеста базирамо на потребама домаће привреде, као и интересовању полазника. Поред смјерова из металске, дрвне, обућарске, текстилне и ИТ индустрије, грађани се интересују и за смјер економског техничара, возача моторних возила, али и за техничаре електроенергетике и друмског саобраћаја - казала је Радићева.

Она је подсјетила да је у току и реформа ове установе, која је тренутно у завршној фази.

- Од Окружног привредног суда у Бањалуци добили смо рјешење о промјени пословног имена у ЈУ Центар за образовање одраслих Бањалука и у поступку је израда попратне документације и аката - истакла је Радићева.

Као посебно значајну Радићева истиче сарадњу са привредницима и факултетима с којима, како каже, свакодневно имају комуникацију ради што бољег увида у потребе привреде.

- Постоји договор са привредницима да полазници послије завршене преквалификације имају могућност да се запосле у неком од предузећа. То нам је и био један од приоритета када говоримо о усклађивању образовања са потребама привреде - казала је Радићева и као примјер сарадње навела недавну донацију рачунарске опреме од стране привредника како би полазници имали што боље услове рада.

 

Упис

Босиљка Радић каже да је предвиђени број мјеста образовања свих занимања одређен одобрењем Завода за образовање одраслих, сходно просторном капацитету којим Раднички универзитет располаже, а у току је упис нове генерације која је испунила услове на завршеном конкурсу за упис нових кандидата.

- Уписани кандидати ће почети програм средњег стручног образовања одраслих, преквалификације, доквалификације и основног образовања одраслих и јавно важеће програме оспособљавања - рекла је Радићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана