Radnički univerzitet: Najveće interesovanje za obućarski i IT sektor

Aleksandar Stojanović
Radnički univerzitet: Najveće interesovanje za obućarski i IT sektor

BANjALUKA - Zanimanja iz oblasti obrade drveta i metala, obućarskog i tekstilnog sektora, kao i IT industrije privlače najveći broj kandidata za prekvalifikaciju, a kroz učionice na Radničkom univerzitetu u protekloj godini prošlo je više od 60 polaznika.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" direktorica Radničkog univerziteta Bosiljka Radić i istakla da je cilj da ova obrazovna ustanova postane reprezentativan centar regionalnog tipa koji radi isključivo na osposobljavanju radnika za potrebe privrede.

- Trudimo se da najveći broj mjesta baziramo na potrebama domaće privrede, kao i interesovanju polaznika. Pored smjerova iz metalske, drvne, obućarske, tekstilne i IT industrije, građani se interesuju i za smjer ekonomskog tehničara, vozača motornih vozila, ali i za tehničare elektroenergetike i drumskog saobraćaja - kazala je Radićeva.

Ona je podsjetila da je u toku i reforma ove ustanove, koja je trenutno u završnoj fazi.

- Od Okružnog privrednog suda u Banjaluci dobili smo rješenje o promjeni poslovnog imena u JU Centar za obrazovanje odraslih Banjaluka i u postupku je izrada popratne dokumentacije i akata - istakla je Radićeva.

Kao posebno značajnu Radićeva ističe saradnju sa privrednicima i fakultetima s kojima, kako kaže, svakodnevno imaju komunikaciju radi što boljeg uvida u potrebe privrede.

- Postoji dogovor sa privrednicima da polaznici poslije završene prekvalifikacije imaju mogućnost da se zaposle u nekom od preduzeća. To nam je i bio jedan od prioriteta kada govorimo o usklađivanju obrazovanja sa potrebama privrede - kazala je Radićeva i kao primjer saradnje navela nedavnu donaciju računarske opreme od strane privrednika kako bi polaznici imali što bolje uslove rada.

 

Upis

Bosiljka Radić kaže da je predviđeni broj mjesta obrazovanja svih zanimanja određen odobrenjem Zavoda za obrazovanje odraslih, shodno prostornom kapacitetu kojim Radnički univerzitet raspolaže, a u toku je upis nove generacije koja je ispunila uslove na završenom konkursu za upis novih kandidata.

- Upisani kandidati će početi program srednjeg stručnog obrazovanja odraslih, prekvalifikacije, dokvalifikacije i osnovnog obrazovanja odraslih i javno važeće programe osposobljavanja - rekla je Radićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana